Kézbe vették a Kurcát Hozzáadás a gyűjtőhöz
Folytatódik a mederkotrás és partrendezés Szegváron

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-10-20 | Blahó Gabriella

Látványos változás tanúi a szegváriak a falut átszelő Kurca partjainál: zajlik a mederkotrás és a partrendezés. A sétány kialakítása után már a „hajóforgalmat" tervezik a falubeliek a következő nyárra.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Negyven centiméteres vízmélység mellett dolgoznak a Kurca-parton Szegváron. Fotó: Blahó Gabriella
Természetesen nem tengerjáró hajók, folyami uszályok közlekedtetésére gondolnak Szegváron. A falu általános iskolájában évtizedek óta őriznek néhány sportkajakot, abban a reményben, hogy a helybéli fiatalok használhatják azokat. Tóth Lászlóné iskolaigazgató azt mondja, a Kurca rendezése után szóba kerülhet egy szakosztály szervezése is. Ehhez majd kisebb kikötőt kell építeni, és edzőt is kell találni. A következő nyáron minden bizonnyal megvalósulhat ez a terv, ha a munka ebben a tempóban folytatódik a vízszalag mentén.

A volt környezetvédelmi államtitkár, Gombos András révén a vízügyhöz érkezett 70 millió birtokában kezdődhetett el a csatorna rehabilitációja, melyet a Kurca-Völgy Egyesület kezdeményezett. A szervezet elnöke, az azóta polgármesterré lett Gémes László elmondta: mindkét parton tart a sétány kialakítása. Most munkagépekkel készítenek elő helyet a vízügy kotróhajói számára a Szent János hídnál, a mederből az iszapot ide terítik. Tavaszra leülepszik, megszikkad, ekkor lehet végső formát adni a sétánynak. A falu déli részén most is dolgozik egy kotróhajó.

A kezdeményezéshez csatlakozott a helyi horgászegyesület. Tóth Péter elnök azt mondja: sikerült megegyezni a vízügyi hatósággal. A horgászok elfogadták, hogy ezen az őszön mindössze negyven centiméter lesz a csatorna vízszintje, de a Szent János híd alatt építhetnek homokzsákokból torlaszt, a felső szakaszon magasabb vízállást biztosítva. A halak túlélésének szempontjából egyáltalán nem mindegy, milyen mély a Kurca a kotrás idején, ezért csak jövőre telepítenek. A hatszázötven tagot számláló egyesület vásárolt egy nádvágó berendezést, és vállalta, hogy rendben tartja a partot.