A szentesi növénynemesítő hagyatéka Hozzáadás a gyűjtőhöz
Göncz Árpád is megcsodálta Szalva Péter gyűjteményét

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-10-18 | Balázsi Irén

Az európai hírű szentesi növénynemesítő, Szalva Péter kandidátus hagyatékát meg kellene őrizni az utókornak. A páratlanul gazdag gyűjteményét közkinccsé lehetne tenni.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Berényi Imre pedagógus szerint közkinccsé kellene tenni a szentesi növénynemesítő, Szalva Péter hagyatékát Fotó: Tésik Attila
Szentes hírnevét öregbítette szerte a világban Szalva Péter, a mezőgazdasági tudomány kandidátusa, aki a Kurca partján a múlt század ötvenes éveiben megalapította és vezette évtizedekig a kertészeti kutatóállomást. A biológus, növénynemesítő főleg a tájkörzet jellegzetes produktumát, a szentesi paprikát népszerűsítette számos országban. A Tóth József utcai családi házukban olyan páratlanul gazdag anyag gyűlt össze tárgyi emlékekből és dokumentumokból, amelyet bármely közintézmény megirigyelhetne. Az 1990-es években még az akkori államfő, Göncz Árpád is felkereste Szalva Péter birodalmát, és rácsodálkozott a relikviákra. Az önkormányzat a város díszpolgárává fogadta 1995-ben a címzetes egyetemi tanárt, aki a szintén biológus, növénynemesítő feleségével, legfőbb támaszával el-eljárt a képviselő-testület üléseire. Aztán végleg elmaradt a díszpolgár. Szalváné Erzsike néni nem is olyan régen még ott volt a múzeumban megrendezett, kiállítással egybekötött bolgárkertészeti konferencián, és az intézménynek adott ajándékba egy korhű öntözőkannát. Azóta ő is az égi mezőkről figyeli férjével együtt, léteznek-e még egyáltalán az általuk nemesített szentesi paprikák.

A Bartha János Kertészeti Szakképző Iskolában nemrégiben rendeztek egy tárlatot a Szalva-gyűjtemény néhány darabjából a Kertmagyarország felé elnevezésű országos kiállításhoz kapcsolódva. Ezzel akartak adózni Szentes híres szülötte emlékének. Berényi Imre pedagógustól tudjuk, hogy a tárgyakat a Szalva-hagyaték gondozójától kapták. Az adományok között vannak szakkönyvek, kinagyított fotók, amelyek Péter bácsi nemesített növényeiről készültek. Információnk szerint az örökös a kertészeti iskolának ajándékozná a Szalva házaspár teljes könyvtárát is. Ám a pedagógusok úgy vannak vele: a ritkaságnak számító kiadványokat közkinccsé kellene tenni, nem pedig bezárva tartani náluk. Az oktatási intézményben úgy tudják, hogy az örökös felajánlaná a Szalva-gyűjteményt annak a közintézménynek, amely méltóképpen megőrizné.

A Szalva házaspárról Gyovai Józsefné gondoskodott, ő lett az örököse Szalváné Erzsike néninek.

Érdeklődésünkre elmondta: a szerény jövedelméből nem tudná fenntartani a Tóth József utcai házat, ahol a gyűjtemény is van. Az örökségért ő megdolgozott, ám nagyon sajnálja, hogy a négy fal között van a Szalva-hagyaték. A Koszta József Múzeum néprajzkutatója, Mód László párszor találkozott Szalva Péterné Erzsike nénivel, aki azt szerette volna, ha emlékházként fennmaradna otthonuk. A fiatal tudós szerint is egyben kellene tartani a Szalva-hagyatékot.

Tudományos segédkutató volt 1979-ben Móra József önkormányzati képviselő, aki rövid ideig együtt dolgozott Szalva Péterrel. Az érdemei között említette: a bolgár kertészet értékeire építve megalapozta a korai zöldségtermesztési kultúrát. Móra is egyetért azzal a véleménnyel, miszerint ápolni kell Péter bácsi emlékét. Hozzátette: a város biztosan keresi majd a megoldást a hagyaték gondozására.


Továbbá:
Kevés a helyi '56-os emlék a Kurca partján
Gyógylovagló diákok
A fele bizony dalolva megy?
Ügyfélszolgálat működik novembertől
Felújítás után ázott szét a lakás