Mennyi jut a városatyáknak? Hozzáadás a gyűjtőhöz
Szegeden a városatyákon, Makón a külső szakértőkön spórolnak

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-10-17 | Sz. C. Sz.

Szentesen fizet a legjobban az önkormányzati képviselőség a megyében. Itt egy mezei képviselő bruttó 180 ezer forintot kereshet havonta. Szegeden 140 ezer forint jár a legkisebb felelőséggel politizáló városatyáknak. Míg a megyeszékhelyen csökkentették, addig Szentesen és Makón jócskán megemelték a képviselők tiszteletdíját.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Hódmezővásárhelyen és Csongrádon még nem döntöttek a városatyák javadalmazásáról.

Szegeden mintegy negyven százalékkal kerül majd kevesebbe az adófizetőknek a 43 tagú új közgyűlés működtetése. Az ésszerűsítés, spórolás már az előző ciklusban elkezdődött, amikor tizenegy bizottság helyett csak nyolcat állítottak fel. A bizottsági struktúra nem, a képviselők tiszteletdíja viszont változik az új ciklusban a megyeszékhelyen.

Nagyításhoz klikk a képre!
Korábban a szegedi városatyák alapbérként 150 ezer 500 forintot, egy bizottsági tagságért 51 ezer 600 forintot, a bizottsági elnöki tisztség ellátásáért pedig 129 ezer forintot vehettek fel. Az új ciklusban harminc százalékkal csökken a képviselők tiszteletdíja, négy helyett három alpolgármester dolgozik és megszűntek a tanácsnoki tisztségek. A nyolc közgyűlési bizottságba a pártok huszonnégy külső szakértőt delegáltak, akik ugyanúgy havi bruttó 27 ezer 950 forintot kapnak a munkájukért, mint az adott bizottság tagjaként dolgozó települési képviselők. A szegedi közgyűlésben hat képviselő két bizottságnak is tagja. Az ő munkájukat a korábbi 83 ezer forint helyett 50 ezer forinttal honorálják.

A megyében Szentesen a legkifizetődőbb önkormányzati képviselőnek lenni. A polgármesterrel együtt 24 tagú képviselő-testületben egy mezei városatya – tehát az, aki csak alapbért kap és egy bizottságnak a tagja – havonta közel bruttó 180 ezer forintot vehet fel. A Kurca-parti városban majdnem duplájára – 44 ezerről 80 ezerre – emelték a képviselők tiszteletdíját. A bizottsági munkáért költségtérítés is jár, amit már beépítettek a 97 ezer forintba. Az új ciklusban tizenöt százalékkal emelték a bizottsági elnökök díjazását. Szentesen a nyolc bizottságban huszonöt külső szakértő dolgozik, akiknek viszont ötezer forinttal csökkentették a honoráriumát, így 41 ezer forint helyett csak 36 ezret kapnak.

A 24 tagú makói képviselő-testület kevesebb és kisebb létszámú bizottsággal vágott neki a következő négy évnek. A korábbi tizenegy helyett ugyanis csak hat bizottság működik a Maros-parti városban. Az előző ciklusban ötven külső szakértő dolgozott a bizottságokban, akik havonta bruttó 25 ezer forintot kaptak a munkájukért. Az új ciklusban már nem foglalkoztatnak külsősöket a bizottságokban. A képviselői tiszteletdíj 84 ezer 450 forint volt, és ennyi is maradt. Az előző ciklusban nem kaptak külön díjazást a bizottsági munkájukért a képviselők. Most a bizottsági tagságért 32 ezer 940 forintot fizetnek. A bizottsági elnök az új ciklusban 11 ezer helyett 57 ezer forintot vehet fel havonta.

Hódmezővásárhelyen és Csongrádon csak a polgármester és az alpolgármesterek illetményét állapították meg az alakuló ülésen, a városatyák tiszteletdíjáról csak ezután döntenek a képviselő-testületek.


Továbbá:
Százmilliók útját vizsgálják
Két Stadler ha találkozik
Három kút épül az M5-ösön
Már a betegek is tiltakoznak
Patthelyzet a szegedi közgyűlés előtt