Felújítás után ázott szét a lakás Hozzáadás a gyűjtőhöz
Hibázott a Panel Plusz kivitelezője Szentesen

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-10-16 | Blahó Gabriella

A szentesi Klauzál utcai panelházakban összesen nyolc lakás ázott be, amikor a kivitelező munkásai dugót hagytak az esőcsatornában. Sarkadiék lakásába legalább háromszáz liter víz ömlött be azon a napon. A család azóta is segítségre vár, mert a cég most levélben közölte: a kárnak csak a töredékét ismeri el.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Sarkadiék és a szomszéd Bereczki Lászlóné a rendezetlen lakásban. A kár megtérítését várják az építőktől. Fotó: Blahó Gabriella
Eddig nem sikerült megegyezniük a szentesi Klauzál utcai panelek lakóinak a felújítást végző kivitelezővel. A Panel Plusz program keretében a nyáron elkezdték a munkát a 8. szám alatt, amikor az augusztus végi esőzések nem várt fordulatot hoztak Sarkadiék életében. A kivitelező által megbízott alvállalkozó munkásai a tetőt szigetelték, s hogy a szigetelőanyag ne folyjon az ereszcsatornába, eltömítették. A munka végén aznap a tömítést benne felejtették a lefolyóban, éppen akkor, amikor nagyon sok eső esett.

A házban legelőször Sarkadi Szabó Zoltán szobája ázott be az ötödik emeleten. A vak fiú egyedül tartózkodott otthon, s csak arra lett figyelmes, hogy folyik a víz körülötte. A szemben lakó Bereczki Lászlóné Rózsika sietett Zoli segítségére, edényekkel pakolta teli a lakást, melyet a család egyébként éppen tavasszal újíttatott fel. A fiú édesanyja a munkából valamivel később érkezett haza, akkor már csurom víz volt a gardrób, tönkrementek a ruhák, szétáztak a polcok. A Panel Plusz program keretében beillesztett ablakok széle ugyanígy tönkrement, ahogyan a padlót is félteni kellett. Sarkadiné Erzsébet azt mondja, az ingóságukban keletkezett kár 139 ezer forint, az újrafestés és helyreállítás költsége – egy szakember ajánlata alapján – pedig 233 ezer.
A család egy összegben fizette be a programra a vállalt 158 ezer forint felújítási költséget. Zoltán azt mondja, az anyagi bajokon túl az is zavarja, hogy a lakásban nem mindent a megszokott helyen talál, ezért nehezen tud tájékozódni. A beázáskor Bereczkiné a nagy igyekezetben hazatérve vette csak észre, hogy az ő lakása is szétázott, de hasonlóképpen járt még hat tulajdonos ebben a tömbben.

Bár Sarkadiék némiképp rendet tudtak már rakni, teljesen egyelőre nem tüntethetik el a romokat: csak így tudják igazolni kárukat. A Panel Plusz programot az SZVSZ Kft. ellenőrzi a városban, a cég vezetője szerint egyértelmű, hogy a kivitelezőt terheli a felelősség. Döbrőssy Iván azt mondta, a szentesi Kert-Ép-Szolg Kft. elismerte a károkozás tényét, de tudomása szerint az igényeknek csak egy részét akarja megtéríteni.

Döbrőssy azt javasolja a károsultaknak, hogy kérjenek szakértői véleményt a helyzetről, ennek birtokában nagyobb az esélyük. A Kert-Ép-Szolg alvállalkozónak, az pedig egy következő alvállalkozónak adta ki a munkát. Sarkadi Zoltán szerint kevés az esélyük, hiszen elfogyott a pénzük, ezért elfogadna szakértői segítséget – ki akar tartani a teljes összeg mellett. Elkeserítőnek és elszomorítónak tartja, hogy mindez megtörténhetett. A ház közös képviselője, Vereb Károly nagyon bízik benne, hogy per nélkül meg tudnak egyezni. Természetesen a kivitelező cég képviselőjét is szerettük volna megszólaltatni, de hiába kerestük Szabó Imrét, nem reagált.


Továbbá:
Nehéz költségvetésre készülnek Szentesen
Kívül-belül megújul a mozi
Elhagyott tárgyak ''börzéje'' a vásárhelyi strandon
Előre meg akarnak egyezni Szirbikék
Balogh-Szabó marad a kapitány