Előre meg akarnak egyezni Szirbikék Hozzáadás a gyűjtőhöz
A civilek jelenthetik a mérleg nyelvét Szentesen

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-10-12 | Blahó Gabriella

Az egyesületi színekben bejutott képviselők jelenthetik a mérleg nyelvét az újonnan felálló szentesi képviselő-testületben. A szocialisták előre egyeztetnek majd a nagy ügyekben a szükséges többség érdekében. Az ellenzék közölte: nem szavazza meg a megszorításokat. Szentesen pénteken tartják a képviselő-testület alakuló ülését.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Stirbik Imre fogadja a gratulációkat a választás után. Fotó: Vidovics Ferenc
A szentesiek nyolc fideszes képviselőt juttattak a testületbe, civil és független képviselő összesen négy lesz a grémiumban, míg a baloldali frakció a polgármesterrel együtt tizenegy fős. Ez a felállás komolyabb párbeszédre kényszeríti a szocialista városvezetést a következő négy évben, mint az előző ciklusban – a rendeletalkotáshoz szükség többség megszerzése érdekében.

Móra József MSZP-s képviselő lapunknak elmondta: a város életét érintő legfontosabb kérdésekben, a nagy ügyekben a szocialisták előre egyeztetnek majd a többi frakcióval, így az ellenzékiekkel is. – Az előző négy évben is így volt ez, más kérdés, hogy a fideszesek a szavazáson az előzetesen megbeszéltekhez képest homlokegyenest mást képviseltek. Ez az önkormányzati ciklus persze jelenthet változást – mondta Móra. Szerinte a testületben képviselők és nem pártkatonák ülnek. Elsősorban a város érdekét tartják szem előtt, de figyelembe veszik a politikai hovatartozásukat is. Biztos benne, hogy a város életét érintő nagy témákban született széleskörű megállapodásoknak lesz hozadéka.

Az Együtt Szentesért Egyesület képviselője, Bácskainé Fazekas Márta elmondta: az ugyancsak mandátumhoz jutott Szentes felemelkedéséért létrehívott szövetség kereste meg őket az együttműködés szándékával. Bácskainé leszögezte: programjuk és stílusuk eltérő. A gimnázium igazgatónője következetesen kitart a civil szervezet eredeti céljai mellett és független módon képviseli azokat. Horváth István a szövetség színeiben úgy nyilatkozott: a város az első. Minden előterjesztést, témát aszerint tárgyalnak és támogatnak, hogy az mennyiben szolgálja Szentes érdekeit.

A fideszes Dongó László közölte: az értelmetlen megszorításokra vonatkozó rendeleteket az ellenzék nem fogja megszavazni. A nyolc képviselővel rendelkező frakció vezetője kijelentette: támogatni fognak minden olyan elképzelést és kezdeményezést, amely Szentes szempontjából kedvező, hiszen végső soron a város fejlődése a cél. A Fidesz és a civil szervezetek között a kampányban nem jött létre együttműködés, s előre sem kötöttek megállapodásokat. „Az eredményeinket kizárólag magunknak köszönhetjük, de nyitottak vagyunk" – fogalmazott Dongó.


Továbbá:
Balogh-Szabó marad a kapitány
Százmilliós géppel a rák ellen
Hatvan éve békességpártiak
Épül Csete kápolnája
A nyolcból a doktor nyert