Képviselők – élőben és felvételről Hozzáadás a gyűjtőhöz
Szegeden, Vásárhelyen, Csongrádon és Makón is tudósít a tévé

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-10-11 | Bíró Dániel

Egyre népszerűbb műsorok a testületi ülések televíziós közvetítései a megye nagyobb városaiban. A helyi politikusok is jó néven veszik, ha láthatja őket a néző munka közben. Egyedül a szentesi városháza üléstermében nincsenek jelen a kamerák – onnan a rádió sugároz élőben. Azt, hogy meddig marad csupán hallható a Kurca-parti képviselők tanácskozása, nem tudni: a Civil Tv vezetője szerint ugyanis mindez nem pénzkérdés.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A kamera csak a zárt üléseken nincs jelen – a politikus és a néző is hozzászokott. Fotó: Tésik Attila
A képviselő-testületi ülések televíziós közvetítésének Hódmezővásárhelyen van a legnagyobb múltja: a megyei jogú városban 1990 óta követik nyomon kamerák a település vezetőinek munkáját. Az elektronikus médium a kezdetektől fogva teljes egészében sugározza a tanácskozást. Sokáig élő adásban tette mindezt, de mióta délelőtt kezdődnek az ülések, délután csúsztatva láthatják a vásárhelyiek a döntéshozatalt. A vtv vezetője, Arany-Tóth Attila szerint a csatorna egyik legnézettebb műsoráról van szó, a lakosság elvárja a teljes körű tájékoztatást, ezért nem is változtatnak a kialakult gyakorlaton.

Csongrádon tizenegy éve dolgozik a kamera a városházán. A helyi tévé rövid időre megpróbálkozott a lényeges részek kiemelésével, de ez az „összefoglalós változat" csak két testületi ülést élt meg. Donka Ferenc stúdióvezető lapunknak elmondta, a megszerkesztett műsor kapcsán vita bontakozott ki a képviselők között, hogy ki mennyit és miért nem szerepelt az összeállításban. Mivel az önkormányzat a magasabb szintű tájékoztatás érdekében kötött megállapodást a tévés társasággal, és erre jelenleg évente több millió forintot áldoz, visszaállt a régi rend: újfent teljes terjedelmében rögzítették és tették közé az üléseket – felvételről. A nézőket pedig egyáltalán nem riasztja el a többórás, szünet nélküli műsorfolyam. Donka Ferenc ismer olyan csongrádiakat, akik videóra veszik az olykor 5-6 órás tanácskozást, hogy szabadidejükben megnézhessék.

Szegeden 1992 óta közvetítenek élőben

Szegeden a VTV 1992 óta közvetíti élőben a közgyűlést. Aki péntekenként nincs készülék-közelben, szombaton az ismétlést is megnézheti, illetve a VTV adását az interneten is követheti. Csala Gabriella ügyvezető szerint szeretik a politikusok a kamera jelenlétét, másképpen is kommunikálnak. A nézők is igénylik ezt a széles körű tájékoztatást.

Makón is vágatlan változatok készülnek május óta. Addig csak összefoglalókat sugárzott a városi tévé, a nyár elejétől viszont élőben láthatják választott képviselőiket szócsatázni a makóiak, a műsort meg is ismétlik. A televízió vezetője, Czibolya Kálmán azt mondja, nem követelték tömegek a műsor kiteljesítését, viszont nekik figyelembe kellett venni, hogy a minél szélesebb körű tájékoztatásban érdekeltek a nézők. A váltást jó néven vették a politikusok, akik közül páran többet szerepeltek, de egészében véve nem sokat változott az ülések koreográfiája.

Szentesen egyelőre nem látható, viszont hallgatható a képviselők tanácskozása. Az önkormányzat tulajdonában lévő Rádió Szentes 1998 óta élőben közvetíti az üléseket. Besenyei Gábor stúdióvezető érdeklődésünkre elmondta, nincs konkrét adatuk a hallgatottságról, de vannak visszajelzések a testületi közvetítéssel kapcsolatban. A hallgatóság zöme olyan szentesiekből áll, akik fokozottan érdeklődnek a helyi közélet iránt, vagy bizonyos napirendi pontoknál, döntéseknél érintettek.
– Szentesen egyelőre nincs meg a technikai háttere az élő közvetítésnek – magyarázta Csorba Gyula. A civil kezdeményezésből létrejött televízió már gyűjtött tapasztalatokat Szegváron, ott összefoglalókat készítenek a testület munkájáról. Felajánlották a szentesi önkormányzatnak is, hogy szívesen biztosítanak nagyobb nyilvánosságot a választott grémiumnak, de válasz egyelőre nem érkezett. A Civil Tv az egyenes adás mellett felvételről is sugározná az ülés teljes, vágatlan anyagát.


Továbbá:
Petróczy Koltai filmjében
Megnyílt az 53. őszi tárlat Vásárhelyen
A MÁV folyamatosan javítja az Uzsgyikat
Fortuna választott képviselőt Mártélyon
Új házi- és fogorvosa lesz a falunak