Épül Csete kápolnája Hozzáadás a gyűjtőhöz
Várja az adományokat a szentesi Imre Károly

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-10-07 | Balázsi Irén

Már alapozzák Szentesen azt a kápolnát, amelyet Csete György Kossuth-díjas építész tervei alapján emeltet a Lakos József Baráti Társaság az áldozatok emlékére. A civil szervezet ügyvivője, Imre Károly várja az adományokat az építkezés folytatásához.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A Somogyi Béla és a Daru utca találkozásánál alapozzák az áldozatok emlékének adózó kápolnát. Fotó: Vidovics Ferenc
Az érvényes építési engedély birtokában elkezdődtek a Szent György-kápolna alapozási munkái a szentesi Somogyi Béla és Daru utca találkozásánál. Az 1946-ban meggyilkolt rendőrkapitány, Lakos József nevét viselő baráti társaság közel két éve határozta el, hogy emléket állíttat a háborúk és az erőszak áldozatainak tiszteletére. Korábban megírtuk: a kiválasztott helyre ünnepélyes ceremónia kíséretében leraktak egy fakeresztet, azt tudatva a járókelőkkel, hogy ott emelik majd fel az emléktornyot. Az ökumenikus szertartást követő napokban fiatalok egy csoportja kettétörte a feszületet, és gyalázkodó szöveget is írt rá. A civil szervezet ügyvivője, Imre Károly kitartott az elhatározásuk mellett, miszerint épüljön fel a szentesi születésű Csete György Kossuth-díjas építész tervei alapján az emlékhely az önkormányzat tulajdonában lévő területen. Éppen azért húzódott el az eljárás, mert a szentesi hatóság nem adhatta ki a saját telkére az építési engedélyt. Így végül a megyeszékhelyen tették rá a pecsétet az aktára.

A helyi Autark Kft. a napokban kezdett hozzá a négyméteres kör alakú építmény alapozásához. A tervek szerint még az idén elkészül a lábazat is. Bencsik István Kossuth-díjas szobrászművész pedig fehér márványból alkotja majd meg az ökumenikus emlékhely tetejére az anyák védő kezét szimbolizáló kompozíciót. Közben folytatódik a gyűjtés az építkezés befejezéséhez. Imre Károly tájékoztatása szerint eddig közel másfél millió forint folyt be az általa létrehozott Szent György-kápolna alapítvány (57200031-10052015 számú) számlájára, de hiányzik még hárommillió forintnyi összeg. Egy dunántúli illetőségű férfi küldött egymilliót, amikor hírét vette annak idején, hogy megbecstelenítették a fakeresztet.

Amerikából is érkezett támogatás, és Lakos kapitány fővárosban élő hozzátartozói is felajánlottak 50 ezret a nemes célra. Imre Károly ikonokat festő felesége, Katalin minden képe árának húsz százalékát juttatja az alapítványnak. A szentesi lakosságtól mindösszesen 60 ezer forint gyűlt össze, amelyből 10 ezer a független helyhatósági képviselő, Ollai Istvánné adománya.


Továbbá:
A nyolcból a doktor nyert
Földvári elbúcsúzik a rendőrségtől
Nehéz helyzetben Szirbik Imre
Per várhat a két orvosra
Szirbik ismét győzött