Villamosítják a Szentes környéki tanyákat Hozzáadás a gyűjtőhöz

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-10-03 | Blahó Gabriella

Mindössze százezer forintot fizetett Valkai András azért, hogy áram legyen a Szenteshez közeli Nagynyomáson lévő tanyájában. A tulajdonos nagyon örül a villanynak, amitől alapvetően megváltozott az életük.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Valkai András az áramot szinte ajándékba kapta. Fotó: Segesvári Csaba
Valkai András és családja a villany előtt gyertyával, gázlámpával világított Nagynyomáson. Ha áramra volt szükségük, egy kimustrált orosz aggregátort működtettek, a gép itta a drága benzint. Az önkormányzatnál többször megfordult a tanyatulajdonos, remélve, hogy kapnak segítséget. Alig néhány hete bevezették az áramot Valkai Andráshoz, aki azóta csak derűvel az arcán tud beszélni a témáról.

Eddig 34 tanya

Eddig 34 tanyába sikerült bevezettetnie az áramot Szentes környékén az önkormányzatnak. A város külterületén és a Belső-Ecserben összesen körülbelül húszmillió forintból valósult meg a tanyavillamosítás. Az összeg jelentős hányadát a területkiegyenlítési alapból szerezte az önkormányzat - mondta Korom Pál, a városháza műszaki tanácsosa. A Démásszal megegyezésre jutva a jövőben újabb 45 tanyába viszik el a vezetékeket. Minden olyan ingatlanban lesz áram, ahol laknak vagy gazdálkodnak.

Mint mondja, elkötelezett kutyabarát: tenyészti és kiképzi az állatokat. Egy labrador és két border collie számára nem volt megfelelő környezet a város, ahol most is lakik. Ezért vásárolta meg a tanyát, ahol most egy jó barátjának ad szállást, az állatok gondozásáért cserébe. Berezvai Tibor örömmel vállalta a feladatot albérleti díjként. Mióta van villany, a lakó géppel moshat, televíziót néz és zenét hallgat. Nem kevéssé tetszetős látvány este a kivilágított ház a puszta közelében – állítja András, aki mindössze százezer forintot fizetett az önkormányzatnak az életszínvonal-változásért. A bekötés kétmillió forintba került volna, ő azonban vállalta, hogy öt évig nem adja el a birtokot, így kaphatott támogatást.

A postás Valkai András munka után két gyermekével Nagynyomáson tölti a délutánokat, gondozzák a tanya környékét és telnek a friss levegővel. A terelőkutyák öt kecskére vigyáznak nap közben, a kecskék pedig apróra lelegelik a füvet a ház környékén. Az áram birtokában most már gondolkodhat azon is a gazda, hogyan hegeszti meg a vaskerítést, és mi mindenre használhatja a villanyt a ház építése, szépítése érdekében.