Nyolc régi és egy új vezető Hozzáadás a gyűjtőhöz
Polgármester-választás Csongrád megye városaiban

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-10-02 |

Csongrád megyében 344 ezer 423 választójoggal rendelkező állampolgár 48,68 százaléka (több mint 80 százalékos feldolgozottságnál) járult tegnap az urnák elé az önkormányzati választásokon. Térségünk 60 településének polgármesteri székére 173-an jelentkeztek, kettővel többen, mint 2002-ben.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Csongrád megyében 344 ezer 423 választójoggal rendelkező állampolgár 48,68 százaléka (több mint 80 százalékos feldolgozottságnál) járult tegnap az urnák elé az önkormányzati választásokon. Térségünk 60 településének polgármesteri székére 173-an jelentkeztek, kettővel többen, mint 2002-ben. Csongrád megye kilenc városából nyolcban úgy döntöttek a választók, hogy maradjanak az eddigi polgármesterek. Két városban, Mórahalmon és Kisteleken egyedüli jelöltként indultak és nyertek a korábbi polgármesterek. Nem kirívó esetről van szó, hiszen az ország 568 településén – általában a kisebb községekben – csak egy jelölt indult. Egyedül Sándorfalván történt őrségváltás, a korábbi független városvezető, Darázs Sándor helyébe egy másik független, Kakas Béla lép.

Csongrád
1. Bedő Tamás (MSZP–SZDSZ) 3408, 48,27%, 2. Kurucz Ferenc (Összefogás Csongrádért, Fidesz, KDNP, KPE) 2717, 38,48%, 3. Hegedűs Péter (Jobb Csongrádért) 936, 13,26%.
Bedő Tamás: – Örülök, hogy ismét megválasztottak, bár végig izgultunk, amíg nem futottak be az eredmények. Boldog vagyok azért is, mert a tíz egyéni választókerületből ötöt megnyertünk. Az MSZP ugyanazt az eredményt érte el, mint 2002-ben. Azt is jónak tartom, hogy kiegyensúlyozott a politikai élet a városban, minden oldal képviselteti magát az önkormányzatban. Nem a pártok logóját nézték a választók, hanem a jelöltek teljesítményét vették figyelembe. Köszönöm azoknak, akik rám szavaztak, de azoknak is, akik elmentek választani.

Hódmezővásárhely
1. Lázár János (Fidesz, KDNP, MDF, Tiszta Lap Polgári Egyesület) 13745, 72,17%, 2. Hernádi Gyula (MSZP, HVDSZ) 5301, 27,83%.
Lázár János: – Köszönöm a vásárhelyi választóknak, hogy elmentek szavazni, és nagyon komolyan gondolom, hogy a következő négy évben azoknak a választóknak is a polgármestere akarok lenni, akik nem rám adták a voksukat. Nem számítottam ekkora szavazatkülönbségre. Ám ha egy szavazattal nyertem volna, akkor is örülnék, mert a demokrácia erről szól. Fontos tudni, hogy 1990 óta ekkora kudarcot az MSZP nem vallott ebben a városban, ezért szerintem le kell vonniuk a megfelelő konzekvenciákat. A legfontosabb feladat most: összefogást teremteni a helyi képviselő-testületben.

Kistelek
Végeredmény: 1. Nagy Sándor (Fidesz-KDNP) 2059, 100%.
Nagy Sándor: – Mivel nem indult más, ezért még nagyobb a felelősség és a kihívás. Úgy tűnik, Kistelek ki volt éhezve a haladásra, a fejlesztésekre, amiket az elmúlt négy évben indítottunk el. Hétfőtől még nagyobb intenzitással dolgozunk a beruházásokon. A köztársasági elnök igen tisztán megfogalmazta, hogy mi a helyzet Magyarországon, és mi lehet a jövőkép. Sem az ellenzék, de különösen a kormánypárt nem engedheti el a füle mellett a beszédet. Mindenki számára világos üzenetet fogalmazott meg. A magyar népnek megmutatta milyen irányba kell haladni.

Makó
Végeredmény: 1. Buzás Péter (MSZP– PSZM) 5020, 56,39%, 2. Márton Imre (Fidesz) 3152, 35,41%, 3. Mágori Józsefné (JME) 730, 8,20%
Buzás Péter: – Mindenekelőtt megköszönöm a választók bizalmát, akik szerintem a nyugalomra, a kiszámíthatóságra és a fejlődésre szavaztak. Minden bizonnyal mérlegelték az elmúlt 12 évet, és azt, hogy amit elterveztem, többnyire sikerült megvalósítanom. Az M43-as megérkezése bizonyára gazdasági fellendülést hoz Makón, aminek köszönhetően – reményeim szerint – a helyi vállalkozók erősödnek meg, és ez azzal jár, hogy újabb munkahelyek létesülnek. Remélem, az új képviselő-testülettel is jól együtt tudok majd működni. Most a konstruktív munka ideje következik, hiszen a kampány is higgadt volt Makón.

Mindszent
1. Zsótér István (független) 1605, 52,05%, 2. Antal István (Fidesz) 1472, 47,95%.
Zsótér István: – Nem lepődtem meg azon, hogy ennyire szoros volt a küzdelem. A nagypolitika hatása minden településen érződött, a népszerűtlen intézkedésekkel szemben tiltakoznak a választók. Lázár János egyébként befolyással bír Mindszenten, ennek ellenére sikerült győznöm. Míg a képviselő-testület összetétele nem derül ki, addig nem tudom, hogy a következő négy évben könnyű vagy nehéz munka vár-e ránk. Azonban úgy vélem, a pártpolitikát el kell felejteni, s azoknak kell együtt dolgozniuk, akiknek a lakosság bizalmat szavazott. A legfontosabb teendők közé tartozik a település szennyvízcsatornájának megépítése.

Mórahalom
Végeredmény: 1. Nógrádi Zoltán (Fidesz) 2622, 100%.
Nógrádi Zoltán: – Nem örülök annak a helyzetnek, ami Mórahalmon kialakult. Nem előnyös, hogy az ellenzék, amely négy évig kritizál, és még a választás napján is mocskolódó szórólapokat terjeszt, nem meri vállalni a megmérettetést. Hétfőn áttekintem a megyei közgyűlés erőviszonyait. A továbbiak szempontjából sok függ a felállástól. A köztársasági elnök határozottsága már nagyon hiányzott. De megértem, hogy nem akarta befolyásolni beszédével a kampányt. Polgármesterként örülük, hogy határozottan felszólította a kormányt a kialakult válság orvoslására.

Sándorfalva
Végeredmény: 1. Kakas Béla (független) 1461, 46,29%, 2. Bertalan Zoltán (MSZP) 811, 25,70%, 3. Darázs Sándor (független) 770, 24,40% 4. Solymossy András 114, 3,61%
Kakas Béla: – Ilyen elsöprő győzelemre nem számítottam. Boldog vagyok, ez csodálatos érzés. Négy hónapja szívvel-lélekkel Sándorfalváért dolgozom. Főállásom a polgármesterség lesz, hobbim a vállalkozásom. A menedzserszemléletet viszem magammal, a közigazgatást tanulom. Példaképem Mórahalom és Kistelek, tizenöt évre szóló kőkemény fejlesztési munkába kezdünk. Felállítjuk a pályázatíró kabinetet, a vállakozásfejlesztési irodát, átformáljuk az önkormányzatot. Vendégváró, szolgáltató jellegű, munkahelyteremtő, gondoskodó várost építek. Családdá formálom Sándorfalvát.

Szeged
Végeredmény: 1. Botka László (MSZP– SZDSZ) 35 881, 57,85%, 2. Oláh János (Fidesz–KDNP) 23 627, 38,09%, 3. Dlusztus Imre (FVSZ-Magyar Egyesület) 2518, 4,00%.
Botka László: – Köszönöm a bizalmat és a támogatást. Szeged bebizonyította, hogy igazi európai közösség, mert jóval többen szavaztak, mint az eddigi választásokon. A döntő többség a mi Szeged központú, összefogásra épülő politikánkra voksolt. Annak, hogy ki melyik pártot támogatja, mától semmi jelentősége. Én továbbra is az egész várost és minden szegedit kívánok szolgálni polgármesterként. Mindenki láthatja, hogy Szegeden csak mérsékelt politikának van jövője, tagadásból nem épül város. Folytatom a munkát, a héten leülök a frakcióvezetőkkel és előkészítjük a közgyűlést.

Szentes
1. Szirbik Imre (MSZP–SZDSZ) 6692, 63,16%, 2. Dongó László (Fidesz–KDNP) 3040, 28,69%, 3. Földvári Nagy István (Szövetség Szentes Felemelkedéséért) 864, 8,15%.
Szirbik Imre: – Köszönöm a választóknak, hogy negyedszer is bizalmat szavaztak nekem, a tavaszi parlamenti választással együtt pedig öt alkalommal adták rám voksukat. Remélem, ez annak az elismerése, amit a város fejlődése érdekében tettünk. Örülök, hogy nem az indulatok motiválták a szentesieket, amikor választottak, hanem a település jövőjét mérlegelték. A választók arra az útra szavaztak, amelyiken eddig is járt a település. Igyekszem rászolgálni erre a bizalomra, merész terveket állítottunk magunk elé.


Továbbá:
Ingatlanokra lehet kérni a pénzbeni támogatást
1990–2006: Variációk városházi koalícióra
Élelmiszersegélyt osztanak
Egyházi ingatlanba költöztek
Párhuzamos járatokra nem lesz pénz a jövőben