Szavazott a nép Hozzáadás a gyűjtőhöz
Sulyok Erzsébet jegyzete

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-10-02 | Sulyok Erzsébet

"Csongrád megyében nem söpörték ki a hivatalukból a szavazók a városok polgármestereit. Szegeden maradt a kormánypárti koalíció embere, Vásárhelyen maradt az ellenzéké – és itt a testület összetételét figyelve: egyenesen tarolt a Fidesz."
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Csongrád megyében nem söpörték ki a hivatalukból a szavazók a városok polgármestereit. Szegeden maradt a kormánypárti koalíció embere, Vásárhelyen maradt az ellenzéké – és itt a testület összetételét figyelve: egyenesen tarolt a Fidesz. A két megyei jogú város mellett a három 10 ezernél nagyobb lélekszámú településen, Szentesen, Csongrádon és Makón maradtak a kormánypártok által jelölt volt polgármesterek. A kisvárosok közül kettőben nem volt tét, Mórahalmon és Kisteleken riválisa sem akadt a fideszes polgármestereknek.
Mindszenten maradt a független polgármester, egyedül Sándorfalván cserélték le a választók független eddigi vezetőjüket – másik függetlenre.

Milyen következtetés adódik? Talán ugyanaz, mint a versenytárs nélkül maradt Nógrádi Zoltán és Nagy Sándor esetében? Hogy annyira jók ezek a városvezetők – teljesen fölösleges lenne őket lecserélni?

A helyes kérdés talán más. Hiszen a szeptember 17-étől, a Gyurcsány-beszéd nyilvánosságra hozatalától a választásokig tartó extra eseménysorról okkal gondolhattuk, hogy hatással lesz az eredményekre.

Ellenzéki oldalról sokszor elhangzott, hogy a kormány és a kormányfő elleni közfelháborodás megmutatkozik majd a választáson – ilyesmit érthetett a Fidesz elnöke „népszavazáson". Nos, a csongrádi városvezetőkről az ilyen értelmű népszavazás elmaradt. De a testületek tekintetében itt is úgy szavaztak, mint az országban. Amikor nem az első számú vezetőre, nem a sikereket fölmutató korábbi polgármesterekre, személyes minőségekre voksoltak – akkor alaposan fordult a kocka.

A Fidesz – országosan – a városokban is megháromszorozta a polgármesterei számát, a nagyvárosokban pedig megduplázta. Narancsszínűre váltott szinte valamennyi települési testület, és az összes megyei közgyűlés. Az egyéni választókerületekben még nagyobbat bukott a koalíció, mint a polgármesteri székeket tekintve. Mindössze hat nagyobb településben lett kormánypárti többségű a testület. A 23 megyei jogú városban a 413 egyéni mandátumból még százat sem tudtak megszerezni az MSZP és az SZDSZ jelöltjei.

Természetesen mindez nem jelent alkotmányjogi értelemben népszavazást. De a nép szavazott. Egyértelműen.


Továbbá:
Szépségrajt
Csend, vihar előtt
A privát Ohm-törvény
A rendőrök következnek
Lemondtak a tüntetők