Koszta Józsefet ünneplik Szentesen Hozzáadás a gyűjtőhöz
Szinyei Merse Anna várja a művészetkedvelőket

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-09-29 | Balázsi Irén

Koszta József festőművész ötven jelentős képével örvendezteti meg mától a szentesieket a kolorista nevét viselő múzeumban dr. Szinyei Merse Anna, a kiállítás kurátora és rendezője. A szentesi tanyavilághoz kötődő mester főművei köz- és magángyűjteményekből kerülnek most vissza arra a tájra, amely ihletője volt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Dr. Szinyei Merse Anna, a kiállítás kurátora és Pál László restaurátor Koszta József festményeivel. Fotó: Vidovics Ferenc
Csodálatos élményben lesz részük mindazoknak, akik ma délután 4 órakor elmennek a főtéri Koszta József Múzeumba. Két teremben olyan alkotásokat láthatnak a helybeliek Kosztától, amelyekben talán még sohasem gyönyörködhettek. A szentesi múzeumnak mintegy harminc képe van a művésztől, ám a ma nyíló kiállításon megközelítőleg ötven festmény kerül a falra. Az ország köz- és magángyűjteményeiből hazajönnek a művek, arra a tájra, ahol jó részük született.

A kiállítás kurátora és rendezője, dr. Szinyei Merse Anna, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa úgy fogalmazott: „A Koszta-képek rendkívüli színereje, delejes hatása ugyanis éppen ezen a vidéken, a festő Szentes melletti tanyájának magányában formálódott különleges zamatúvá." A féltve őrzött kincsek között lesz néhány olyan is, amelyek sokáig rejtőzködtek magángyűjteményekben.

Szinyei Merse Pál dédunokája, a művészettörténész Anna lapunknak bevallotta, hogy csak olyan művész monografikus kiállításának rendezését vállalja el, akit szeret. A mostani bemutató Koszta életművének teljes keresztmetszetét adja azzal együtt is, hogy pályájának utolsó másfél évtizede csak jelzésszerűen jelenik meg.

Lapunk kérdésére azt nem árulta el Szinyei Merse Anna, hogy melyik a kedvence a Koszta-képek közül, de azt elmondta: van tíz is, vagy minimum öt. Mindenesetre azt javasolja, hogy mindenki nézze meg a kiállítást, mert ki-ki megtalálja a maga kedvencét. – Gyönyörű anyag lesz, és nagyon ritka alkalom ez – mondta.

Nemcsak a szentesiek lehetnek büszkék Kosztára, hanem a budapestiek is büszkék lennének rá – állította a tárlat rendezője, hozzátéve, hogy „Szentes legyen még büszkébb". Mert Koszta itt dolgozott, és itt van a múzeuma. Szerinte a Kurca-parti településen Kosztát még nagyobb kultusz illetné meg. A köztudatba ugyanis be kellene épülnie – országosan is – Koszta József nagyságának. A most nyíló kiállítással természetesen tisztelegnek az emlékének, megjelenik egy katalógus is, november 12-én pedig bezárul a tárlat. Szinyei Merse Anna szerint azonban ez nem elegendő, folytatni kell. A szentesi Koszta József Általános Iskola diákjainak például azt javasolta, hogy évente szervezzenek tanulmányi kirándulást, menjenek fel a Nemzeti Galériába is.


Továbbá:
DNS-minta a kézigránátról
Diána továbbra is az apánál marad
A hazugság is szóba kerül a vitákban
Fenn maradtak a pálmák
Borzi a Legfelsőbb Bírósághoz fordul