Nyolcan szállnak ringbe Hozzáadás a gyűjtőhöz
A megyében Eperjes tartja a csúcsot

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-09-27 | Blahó Gabriella

Eperjesen szállnak legtöbben harcba a polgármesteri székért a megyében. A hatszáz lelket számláló faluban nyolcan indulnak a településvezetői posztért az önkormányzati választáson.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Hét polgármesterjelölt a nyolcból. Agócs István, Kacziba József, Palkó Károly Zoltán, Kiss Csaba, Csombóné Szaniszló Margit, Bertus Ildikó és Horváth Ferenc. A képről lemaradt Duhaj László. Fotó: B.G.
Kollár János leköszönő településvezető munkájáról elismerően szólnak a környéken, respektje lett a polgármesterségnek a faluban. Akadnak olyanok, akik úgy vélik, hogy az indulók közül többeknek egzisztenciát jelenthet a tisztség, de a szereplők más része valóban hasznos résztvevője kíván lenni a helyi közéletnek.

Kollár János polgármester úgy gondolja, Eperjes érdekeit nem a faluban kell képviselni. A régió, az ország vérkeringésében kell tartani az önkormányzatot ahhoz, hogy a fejlődést szolgáló információk elérhetőek legyenek. Kollár szeretné, ha a megkezdett és folyamatban lévő fejlesztések megvalósulnának. A polgármester a családi vállalkozásban fog dolgozni. Szerinte nem négy, hanem nyolc évben érdemes gondolkodnia a falunak, amikor polgármestert választ. Az uniós programok ugyanis hétéves ciklusra tervezettek, a magyar kormánytól származó pénzekre pedig aligha lehet számítani – véli Kollár.

A jelöltek szinte mindegyike megfogalmazta tervei között a meglévő értékek védelmét és az iránytartást. Mindannyian beszélő viszonyban vannak egymással és mind azt állítják: Eperjes kibontakozása a cél. A képről lemaradt rokkantnyugdíjas Duhaj László Orosházán teljesítette biztonsági őrként vállalt feladatait a felvétel készítésekor. Az egykori zsákgyári osztályvezetőt tettvágy fűti. A szintén biztonsági őr Palkó Károly Zoltán nyolc évig volt képviselő, szeretné még szebbé tenni a falut.

Kacziba József korábban körzeti megbízott rendőr Kollár mellett nyolc évig volt alpolgármester, szerepel a függetlenek megyei listáján is. Azt mondja, jól tudja, mit kell Eperjesen csinálni, s azt valóban meg is akarja tenni. A Fidesz jelöltjeként induló Agócs István őstermelő. Szerinte a polgári kormány utolsó négy évében egyértelműen érezhető volt a mezőgazdaságban a pozitív folyamat.

Öt percben a tervekről

Eperjesen mindössze 535 szavazási joggal rendelkező ember él. Sokak szerint a megyehatárszéli falu szépen fejlődött az elmúlt években. Többek szerint a kistelepülések jövője nem biztat sok jóval, Eperjes mégis szemmel láthatóan haladt az elmúlt két ciklusban. A polgármesterjelöltek ma este 6 órától öt percen át adják, adhatják elő terveiket, elképzeléseiket a művelődési házban.

Horváth Ferenc két cikluson át, 1990-től 1998-ig volt polgármester a faluban. Úgy véli, tapasztalatait, kapcsolatait újra tudná hasznosítani a település érdekében. Most a családi gazdaságot vezeti, és felkészültnek érzi magát a korábbi feladatra.

Bertus Ildikó három éve dolgozik az önkormányzatnál. A felsőfokú mezőgazdasági diplomával rendelkező aspiráns több sikeres pályázatot írt Kollár Jánossal együttműködve. Nagyon fontosnak tartja a természetvédelmi turizmus fejlesztését. Az elmúlt napokban sikerült megszereznie az önkormányzatnak az államtól 414 hektár földterületet ötezer aranykorona értékben Királyságpusztán.

Az indulók között szerepel dr. Kiss Csaba háziorvos is. A doktor Eperjes mellett a közeli Árpádhalom és a távoli Nagytőke betegeit látja el, csaknem kétezer ember egészsége felett őrködik. Úgy véli, belefér az idejébe a polgármesterség.

Csombóné Szaniszló Margit biológiát, földrajzot, technikát és matematikát tanított az általános iskolában, ahonnan igazgatóként ment nyugdíjba. A pedagógus azt mondja, a kis falvakat sújtó nehézségeken felül lehet emelkedni.

A jelöltek szerdán este hatkor öt percen át adhatják elő terveiket a művelődési házban.


Továbbá:
DNS-minta a kézigránátról
Mégis maradnak a szentesi molinók
Diána továbbra is az apánál marad
Kábeltévés foghíjak
Jelöltek a szorítóban - Szentes