Péntek délutánig kaptak határidőt Hozzáadás a gyűjtőhöz
A szentesi egyesület nem veszi le választási molinóit

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-09-21 | Balázsi Irén

Jogszabályt sértett a Szövetség Szentes Felemelkedéséért Egyesület a helyi választási bizottság határozata szerint. Ezért arra kötelezik a civil szervezetet, hogy három választási hirdetését péntekig távolítsa el a közterületről. Az MSZP és a Fidesz képviselője üdvözli a választási bizottság döntését, míg az egyesület illetékesei azt nyilatkozták lapunknak: nem szedik le a molinóikat.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Horváth István és Bubor Zoltán ügyvéd tanácsát kéri, hogy fellebbezzenek-e a helyi választási bizottság határozata ellen. Fotó: Vidovics Ferenc
Helyt adott a választási bizottság az MSZP szentesi szervezete kifogásának, miszerint a Szövetség Szentes Felemelkedéséért Egyesület (SZSZFE) olyan helyekre is kifeszítette molinóit, amelyek nem szerepelnek a szeptember elején megkötött, írásba foglalt megállapodásban. Korábban megírtuk: a Fidesz, az MSZP-SZDSZ és a civilek egyesülete olyan egyezségre jutott, hogy e jelölő szervezetek egyenként három transzparenst raknak ki. A pálmás logót használó SZSZFE viszont öt molinót feszített ki. Fábján Sándor elnök vezetésével a választási bizottság olyan határozatot hozott, hogy az egyesület péntek délután 4 óráig szedje le a Csongrádi út és Mátéffy utca kereszteződésében, a Kiss Zsigmond és a Sima Ferenc utcai csomópontban, valamint a Petőfi Szálló Kossuth tér felőli oldalán kirakott hirdetéseit.

A szocialista párt helyi elnöke, Demeter Attila megnyugtatónak nevezte a választási bizottság határozatát. Hozzátette: a bizottság valósnak fogadta el az MSZP állítását, miszerint a civil szervezet megsértette a megállapodást. Ugyanakkor meghagyták az egyesület számára a jogorvoslat lehetőségét, vagyis fellebbezéssel élhetnek a területi választási bizottságnál. A Fidesz kampányfőnöke, Kozák János lapunknak azt nyilatkozta: üdvözlik a választási bizottság döntését, amely „szinkronban áll az ő véleményükkel". Kozák szerint egyébként nem a megengedettnél több hirdetés elhelyezésével kell előnyt szerezni. „Nem szabad, hogy ezen múljon a választás" – fogalmazott.

Az egyesület elnöke, Horváth István képviselőjelölt-társával, Bubor Zoltánnal azt közölte lapunkkal: azért tettek ki más helyekre is molinót, mert Sztantics Csaba jegyző szóban egyetértett vele. Bubor szerint pedig a szóbeli megállapodás ugyanolyan szerződésnek minősül, mint az írásban rögzített. Ezt vallja az elnök is, hozzátéve: mivel a megbeszélésen senki sem szólt a jegyzői megnyilvánulás ellen, ők úgy tekintették, hogy „szabad a gazda".

A választási bizottság meghallgatta Sztantics Csabát is, aki „a megállapodás megszületésekor az aláírást követően megjegyezte, hogy ha valamely jelölő szerv talál még olyan helyet, amely alkalmas a (légtérben kihelyezhető hirdetés – a szerk.) kifüggesztésre, élhet ezzel a lehetőséggel". A jegyző azt is elmondta: természetesen nem a megállapodásban szereplő kifüggesztések megkettőzésére gondolt.

Az utóbbi kapcsán annyit jegyzett meg Bubor Zoltán, hogy ők nem duplázták meg, hanem három transzparens helyett ötöt tettek ki. Ráadásul a megállapodásban számukra megjelölt területből kettőt nem is vettek igénybe, mert nem találták azokat alkalmasaknak transzparensek kifeszítésére. Egyébiránt pedig azt mondta Horváth és Bubor, hogy nem szedik le a molinókat péntekig. A választási bizottság határozatáról ügyvéddel konzultálnak, s azt követően döntenek arról, hogy fellebbeznek-e a területi választási bizottsághoz.


Továbbá:
Állatokat kínoznak a szentesi Kertvárosban
Leszedetnék a pálmás molinókat
Világszínvonalú műveseállomás Szentesen
Régészeti lelőhelyen építkeznek Szentesen
Koncz Józsefék ügyvéd nélkül folytatják a pert