Megmentettek egy műemléket Szentesen Hozzáadás a gyűjtőhöz
Őrzik a népi hagyományokat

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-09-21 |

Megmenekült egy teljesen lepusztult műemlék a szentesi Petőfi utcában, ahol tegnap felavatták a művészetek házát.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Nagy sikerük volt az újszentesi táncosoknak a klasszicista stílusú műemlék udvarán rendezett ünnepségen. Fotó: Vidovics Ferenc
Megmenekült egy teljesen lepusztult műemlék a szentesi Petőfi utcában, ahol tegnap felavatták a művészetek házát. Az épület felújításához szükséges forrás előteremtése érdekében együtt pályázott a város a Temesvártól két kilométerre fekvő testvértelepülésével, Újszentessel a Phare–CBC alapjára, melyből 75 millió forintot nyertek. Ezt kiegészítette az önrésszel a Kurca-parti település, és mintegy százmillió forintból rendbe hozták a 163 éves, klasszicista stílusú egykori polgárházat. Juhász Márta városi főépítész tervei alapján készült a kivitelezés, és számára örömöt jelent, hogy élet lesz a művészetek házában.

A főépítész mindenesetre elárulta: ő nemezelni szeretne ott. Több kézművesműhelyt is kialakítottak az épületben, amelynek udvarát ékesíti Börönte László helybeli keramikusművész térplasztikája. A kézműiparnak állít emléket az alkotás: az alján egy régi céhláda látható, a rajta lévő oszlopon pedig különböző szerszámok szimbolizálják a népi mesterségeket.

A művészetek házát a Szivárvány Alapfokú Művészetoktatási Intézmény működteti. Az épület kulcsát Szirbik Imre polgármester tegnap adta át az iskola igazgatójának, Kálmánné Szabó Erzsébetnek. Újszentes polgármestere, Szilágyi Géza a közös uniós pályázatra utalva azt mondta: örülnek annak, hogy szép lett a kismesterek háza, amelynek felújításához ők is hozzájárultak.


Továbbá:
Péntek délutánig kaptak határidőt
Állatokat kínoznak a szentesi Kertvárosban
Leszedetnék a pálmás molinókat
Világszínvonalú műveseállomás Szentesen
Régészeti lelőhelyen építkeznek Szentesen