Ezren tüntettek Szegeden Hozzáadás a gyűjtőhöz
''Gyurcsányt a Dunába, a többit meg utána''

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-09-20 |

„Gyurcsányt a Dunába, a többit meg utána" – ez is elhangzott tegnap este a szegedi tüntetésen, amely ezzel együtt mégis békésen zajlott. A városházánál a rendőröktől azt kérte a tömeg, álljanak át, majd a szónok kérésére az emberek először átvonultak a Dóm térre hitet tenni a demokrácia mellett. A tüntetés az MSZP székházánál ért véget – ma este itt kezdik újra.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Tüntetők, zászlók és békés hangulat volt tegnap este a szegedi Dóm téren. Fotó: Karnok Csaba
A tegnap esti szegedi tüntetés hét órakor kezdődött a városháza előtt: nemzetiszínű, jobbikos és Árpád-sávos zászlók alatt gyülekezett a tömeg, amely ugyanazokat a jelszavakat kiabálta, amelyeket hétfő este, leggyakrabban a „Táncolj Feri, búcsúbuli" fölszólítás hangzott el. Volt, aki azt kiabálta, „Botka, gyere ki, ég a házad ideki!" Később valaki azt mondta, „előre cimborák", és a tömeg megindult a városháza felé, amely előtt rendőrök álltak. Élén a jobbikosok haladtak. Az emberek egyre közelebb mentek, s páran azt kiáltozták a rendőröknek: „álljatok át!", „magyar rendőr velünk tart". A rendőrök a városháza mellett a rádió és a televízió körzeti stúdióját is őrizték. A tandíjtüntetés idején már látott táblák is fölbukkantak, közülük az egyiken az áll: „Ferikém, te mennyit fizettél a diplomádért?" Új jelszó volt a „Gyurcsányt a Dunába, a többit meg utána".

A gyógyszerész szavai

Elhangzott a Himnusz – az este folyamán egyébként többször is –, és a tömeg már szinte a városháza ajtajában állt, amikor a szökőkútnál lévő kihangosított mikrofonnál Péter Árpád gyógyszerész vonta magára a figyelmet, és akkor a tömeg arra indult. A szónok elítélte az MTV-székháznál történteket, és hozzátette: „sem az MTV-székháznál, sem a kormánynál nem hagyjuk megcsúfolni a demokráciát". Többször hangsúlyozta, hogy bal- és jobboldali érzelmektől függetlenül mindenkinek el kell határolódnia a vandalizmustól, és kijelentette: ha Orbán Viktorról derülne ki az, hogy hazudott, akkor bár fájó szívvel, de őt is távozásra szólítanák fel. A beszéd nem mindenkinek nyerte el a tetszését, a szónok azonban közölte: ez egy szabad mikrofon, itt bárki elmondhatja, amit akar.

Dlusztus Imre polgármesterjelölt a lapunk mai számában is megjelenő nyílt levelét ismertette, egy fiatal lány pedig azt kiáltotta világgá: Gyurcsány papa mondjon le. Péter Árpád azt kérte a jelenlévőktől, vonuljanak át a Dóm térre, és tegyenek hitet a haza, a demokrácia és a politikai tisztaság mellett. Politikusok is voltak a tömegben: Apró-Juhász Jánossal, Kalmár Ferenccel és Gyimesi Lászlóval találkoztunk. Apáti Bálint, a Jobbik szegedi elnöke újságírói kérdésre elmondta: a békés demonstrációt szeptember 23-áig folytatják. A JATE-klub mellett megrendezett egyetemi fesztivál esti koncertjét inkább a klubban tartották meg.

Felolvasták a petíciót

A Dóm téren elhangzott az a petíció, amit a Magyar Televízió vezetőinek is át akartak adni hétfő este. Több szónok is beszélt, a tömeg itt is a kormány lemondását követelte. Fasisztának nevezték Gyurcsány Ferencet, de az is elhangzott, hogy „a német megszállás óta senki annyi kárt nem okozott a városban, mint Botka László".

„Minket védenek"

A tömeg ezután a múzeumhoz vonult, majd többen azt skandálták: „székházhoz", így a következő állomás a Belvedere-ház volt, itt már csak néhány száz fő „szólította meg" – este tíz tájban – az MSZP-t. Ezt az épületet is rendőrök védték, akik információink szerint gázálarcot is hoztak magukkal. Kecskés László egyetemista azt mondta a demonstrálóknak, a rendőrök őket védik. Ezután folytatódott a skandálás, előkerült egy lyukas közepű zászló is. Siklósi Gergely – aki egyébként a nagyapja verseit olvasta fel – végül, háromnegyed tizenegykor azt kérte a jelenlévőktől, hogy szerdán este fél hétkor megint jöjjenek el a Belvedere-házhoz.


Továbbá:
Tüntetés Szegeden is
Fekete péntekkel kezdődik a fekete szeptember
Standok az út két oldalán
Seres Lajos első külföldi útja lánya sírjához vezetett
Még unokáink hulladékát is fogadja