Sólyom köztörvényes bűnnek minősítette az eseményeket Hozzáadás a gyűjtőhöz
Az államfő tiltakozik az '56-os párhuzam ellen

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-09-19 |

Köztörvényes bűncselekménynek minősítette Sólyom László a Magyar Televíziónál keddre virradóra történteket. A köztársasági elnök szerint súlyos figyelmeztetés, hogy a rendvédelmi szervek nem voltak képesek ellátni feladatukat.
Bejelentik a Parlament előtt folyó tüntetést
Elfogadta az Országgyűlés a közös nyilatkozatot
Gyurcsány: A helyes döntés az, hogy maradni kell
Nyolc tüntetőt vett őrizetbe 10 óráig a rendőrség
Orbán: egyedül Gyurcsány Ferencet terheli a felelősség
Többtízmilliós kár keletkezett az MTV épületében
Életveszélyesen megsérült egy rendőr a Szabadság téren

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A köztársasági elnök úgy fogalmazott: keddre virradó éjjel egy, a békés tüntetők közül kivált csoport megostromolta a Magyar Televízió épületét, súlyos személyi és vagyoni károkat okozott.

Sólyom László kiemelte: "köztörvényes bűncselekményekről van szó, amelyeket semmi nem igazolhat, amelyek ellen a legszigorúbban fel kell lépni, és amelyektől az államnak teljes erejével meg kell védenie polgárait és saját intézményeit is".

Az államfő szerint súlyos figyelmeztetés, hogy a rendvédelmi szervek alacsony létszámuk és hiányos felszerelésük miatt nem voltak képesek a szükséges biztonsági garanciát nyújtani.

Sólyom László köztársasági elnök nyilatkozata

Mára virradó éjjel egy, a békés tüntetésből kivált csoport megostromolta az Magyar Televízió épületét, behatolt oda, súlyos személyi és vagyoni károkat okozott. Köztörvényes bűncselekményekről van szó, amelyeket semmi nem igazolhat, amelyek ellen a legszigorúbban fel kell lépni, és amelyektől az államnak teljes erejével meg kell védenie polgárait és saját intézményeit is.

Ugyanakkor súlyos figyelmeztetés, hogy a rendvédelmi szervek alacsony létszámuk és hiányos felszerelésük miatt nem voltak képesek a szükséges biztonsági garanciát nyújtani. Erre pedig készen kellene állniuk.

Élesen meg kell vonni azt a határt, ami a szabad véleménynyilvánítás, a gyülekezés szabadságához, és így a politikai tüntetésekhez való alapvető emberi jog, másfelől a bűncselekmény között húzódik. Akik ezt a határt átlépik, a többiek szabadságát és jogait is tagadják és veszélyeztetik.

Napok óta békés tüntetések zajlanak szerte az országban. Természetesen a történtek nem érintik azt a jogot, hogy bárki a törvényes keretek között gyűlésen és tüntetésen kifejezze politikai véleményét.

Az események után azonban a pártoknak mérlegelnie kell, hogy tömegrendezvényeiken a saját rendezőik és a rendőrség képesek-e biztosítani, hogy nem lépik át a határt. Másrészt figyelmeztetek arra, hogy az erőszakot tétlenül, vagy egyetértéssel szemlélő tüntetők maguk is felelősséget viselnek.

A politikai erők számára legyen tanulság, hogy elfogadhatatlan a cinikus kitérés alapvető morális kérdések elől, és ugyanilyen elfogadhatatlan az alkotmányos határokat áttörő cselekmények akár burkolt igazolása is.

Végül felháborodással tiltakozom az ellen, hogy a Magyar Televízió épülete előtt történt erőszakos bűncselekményeket az 1956-os forradalommal párhuzamba állítsák.  

Forrás: InfoRádió


Továbbá:
15 ezresre duzzadt a tömeg a Kossuth téren
Gyurcsány: A helyes döntés az, hogy maradni kell
Orbán: egyedül Gyurcsány Ferencet terheli a felelősség
Bejelentik a Parlament előtt folyó tüntetést
Elmarad a pénteki kerékpáros felvonulás Budapesten