Leszedetnék a pálmás molinókat Hozzáadás a gyűjtőhöz
Egy véleményen az MSZP és a Fidesz Szentesen

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-09-19 | Balázsi Irén

Panasszal élt az MSZP városi szervezete a helyi választási bizottságnál, mert szerinte a Szövetség Szentes Felemelkedéséért Egyesület felrúgta a kampány idejére szóló háromoldalú, írásbeli megállapodást a transzparensek elhelyezéséről. A Fidesz kampányfőnöke is úgy véli: esélyegyenlőséget kellene biztosítani minden jelölő szervezetnek. A civil egyesület elnöke azt mondta lapunknak, hogy ők a jegyző szavai nyomán raktak ki öt molinót az írásos egyezségben szereplő három helyett.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Még tegnap is ott volt a Petőfi Szállónál a Szövetség Szentes Felemelkedéséért Egyesület választási molinója. Fotó: Vidovics Ferenc
Még szeptember 5-én jött létre a megállapodás a Fidesz, az MSZP–SZDSZ és a Szövetség Szentes Felemelkedéséért Egyesület (SZSZFE) között arról, hogy a kampányidőszakban hol feszíthetik ki molinóikat a jelölő szervezetek. Az írásban megkötött egyezség értelmében a három, polgármesterjelöltet is indító társaság a város három pontján helyezheti el transzparensét. A Fidesz a József Attila, a Szent Imre herceg és a Kiss Zsigmond utcában teheti ki a kampányanyagát, az MSZP–SZDSZ a Dózsa-háznál, a Vásárhelyi út és Béke utca találkozásánál, valamint a Rákóczi utca–Szalai utca kereszteződésénél, míg az SZSZFE a Mátyás király és Kátai utcai csomópontnál, a Vásárhelyi és téglagyári út mentén, illetve a Rákóczi utca műszaki szakközépiskola előtti szakaszán.

Ehhez képest azt tapasztalhatták még tegnap is a járókelők, hogy a civil szövetségnek olyan helyeken is ott vannak pálmafás logóval a molinói, amelyek nem szerepelnek a választási egyezményben. Demeter Attila, az MSZP helyi elnöke szerint az egyesület „agresszív módon megsértette a megállapodást", hiszen tizenhat éves hagyományt rúgott fel azzal, hogy a szűken vett városközpontba, a Petőfi Szálló épületéhez is kihelyezte reklámanyagát. A két kormánypárt elnöksége ezért panasszal élt a választási bizottságnál, azt kérve: távolítsa el a megállapodásban nem szereplő helyekről a reklámjait a civilek szövetsége. Demeter magánvéleménye szerint a Szövetség Szentes Felemelkedéséért Egyesület tagjai a saját maguk felemelkedéséért arroganciával nyomulnak.

Megkérdeztük a Fidesz kampányfőnökét a civilek molinóiról. Kozák János azt nyilatkozta lapunknak: nem értenek vele egyet, mert esélyegyenlőségnek kell lennie. – Szentesen két tradicionális párt van – folytatta –, és jön egy új alakulat, amely kétszer annyi transzparenst rakott ki, mint amennyiben megállapodtunk. Kozák szerint ha szerényebben lépnének fel, eredményesebbek lehetnének.

A Szövetség Szentes Felemelkedéséért Egyesület elnöke, Horváth István lapunk érdeklődésére elmondta: a számukra írásban megjelölt helyek közül kettőt nem vettek igénybe, mert alkalmatlanok voltak a molinók kifeszítésére. Az elnök perdöntőnek nevezte az ügy szempontjából Sztantics Csaba jegyző korábbi, szóbeli megnyilvánulását, miszerint olyan helyekre is lehet rakni kampányanyagot, amelyeket a jelelő szervezet alkalmasaknak talál. Horváth hozzátette: senki sem tiltakozott ellene, az egyesületük viszont nem jelezte előre, hogy élni kíván ezzel a lehetőséggel.

Az egyesületi elnök szerint ő esetleg azzal követett el hibát, hogy a jegyző szóbeli nyilatkozatát nem vetette írásba. Az SZSZFE egyébként a város öt pontján ajánlja magát a választók figyelmébe. A parlamenti pártok transzparensei még nincsenek kint a közterületeken.
Megkerestük tegnap Sztantics Csabát is telefonon. Ám arra hivatkozva kérte, hogy halasszuk el a beszélgetést, mert külföldön van. A helyi választási bizottság, Fábján Sándor elnök vezetésével várhatóan ma értesíti a döntéséről az érintett feleket.


Továbbá:
Világszínvonalú műveseállomás Szentesen
Régészeti lelőhelyen építkeznek Szentesen
Koncz Józsefék ügyvéd nélkül folytatják a pert
Borzi Márta pert vesztett
A Tesco leverte az üzemanyagárakat