Régészeti lelőhelyen építkeznek Szentesen Hozzáadás a gyűjtőhöz
Kinyitnak egy utcát a szegvári útra

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-09-16 |

Elkezdődött tegnap az a harmincmillió forintos építkezés, amelynek során kinyitják a szentesi Schweidel utcát a szegvári útra. Ezen a területen több szarmata és Árpád-kori magyar lelet is felszínre kerülhet.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Már felvonult a kivitelező a Schweidel utcában. Fotó: Vidovics Ferenc
Legalább nyolc éve várták a szentesi Schweidel utcában lakó családok, hogy szűnjön meg a kaotikus állapot közvetlen környezetükben. Csernus László helyhatósági képviselő szerint az ottani lakosok mindennapjait megkeserítette, hogy még éjjel is dübörögtek a teherautók. A nagy járművek nemcsak az utat tették tönkre, hanem már a házak is repedezni kezdtek. Az önkormányzat a tarthatatlan helyzetet úgy szünteti meg, hogy a Schweidel utca külterületi részét kinyitja a szegvári útra. Így a nehéz gépjárművek majd az új csomópontból közelíthetik meg a telephelyüket.

Négy éve harcolt Csernus, míg tegnap ő is megbizonyosodhatott arról: felvonult a kivitelező az útépítéshez. Ha elkészül a beruházás, már csak személykocsik és kisebb teherautók hajthatnak be a Vásárhelyi út felől a Schweidel utcába. A város 32 millió forintért építteti meg az új útszakaszt a Fehér és Fehér Útépítő Kft.-vel, amely négy pályázó közül nyerte el a munkát. A hat méter széles út 350 méter hosszúságban vezet majd.

95 millió felújításra

Október elejéig tizenhét utcában fejeződik be az útburkolat korszerűsítése. Az önkormányzat 95 millió forintot fordít most az utak felújítására. Ennek az összegnek az ötven százalékát pályázaton nyerte a város a dél-alföldi regionális tanácstól, a fennmaradó hányadot pedig a saját költségvetéséből tette hozzá.

Ezekben a napokban még csak a humuszolásnál tartanak, amelyről nem tudni, hogy meddig zajlik. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nyilvántartása szerint ugyanis a leendő út nyomvonalában szarmata és Árpád-kori telep található. Az építkezés közelében van egy őskori sírhalom, régebben már találtak leleteket, amikor a mostani építkezés szomszédságában a 451-es út elkerülő szakaszán a felüljárót építették.

Szabó János régész arra számít, hogy a megelőző feltárás során szarmata és Árpád-kori házak alapjaira és gabonás vermekre is lelnek. Az utóbbi korból még kemencékre is bukkanhatnak.

Az új csomópontot egyébként október végére alakítják ki. Mindez persze függ az időjárástól, továbbá attól, hogy mennyi időt vesz igénybe a megelőző régészeti feltárás.


Továbbá:
Koncz Józsefék ügyvéd nélkül folytatják a pert
Borzi Márta pert vesztett
A Tesco leverte az üzemanyagárakat
A második emeletre költözik a sebészet
Froman ellen indul Fromanné Árpádhalmon