157 milliós hiányra számítanak a makói kórházban Hozzáadás a gyűjtőhöz
Simicz szerint nem szabad jósolni

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-09-14 | Bakos András

A makói és a szentesi kórház is a konvergenciaprogram áldozatává válhat – véli a megyei közgyűlés jobboldali frakciójának vezetője. A makói intézményben kiszámolták: jövőre 157 millió lehet a hiány. A közgyűlés ma arról dönt, átminősíti-e támogatássá a kórháznak adott háromszázmilliós kölcsönt.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Arról dönt mai ülésén a Csongrád megyei közgyűlés, átminősítse-e vissza nem térítendő támogatássá azt a 300 millió forintnyi kölcsönt, amelyet 2004-ben és 2005-ben adott a makói kórháznak. Azóta ezt a kölcsönt nem tudták visszafizetni. Bár a működtető a megyei önkormányzat, a működéshez szükséges pénzt a kórház az OEP-től kapja. A megye azért segített, hogy ne növekedjen tovább az adósság.

A kórházban most kiszámolták: a bejelentett kormányzati reformok nyomán jövőre a kiadások havonta 8-12 millió forinttal haladják majd meg a bevételt, ez az év végéig várhatóan közel 150 millió forintos hiánnyá nő. Bár a határozati javaslatot úgy fogalmazták meg, hogy a közgyűlés átminősíti a hitelt támogatássá, ezt a kormányzó MSZP–SZDSZ-frakció vezetője nem támogatja.

– Szerintem egy ilyen horderejű döntést mandátumunk lejárta előtt két hónappal nem szabad meghozni – mondta lapunknak Simicz József, aki az egészségügyi bizottságot is vezeti. – Természetes, hogy a kórház szeretné, ha nem kellene visszafizetni a kölcsönt, és az is helyes, hogy kiszámolta, mennyi hiánya lesz jövőre. Ám szerintem ma nem lehet pontosan megmondani, mi hogyan változik a reformok következtében, különben is: a szentesi és a deszki kórház is úgy számolta, hiánya lesz. Ezzel az erővel a másik két intézmény is kérhetne támogatást.

Ugyanakkor lehet, a későbbi átalakítások nyomán mégis lesz a makói kórháznak olyan tartaléka, amelyből vissza tudja adni a kölcsönt.
A jobboldali frakció vezetője, Baláspiri Csaba lapunk kérdésére elmondta, ők már korábban is azt javasolták, minősíttesse át a hitelt támogatássá a megye. Baláspiri szerint most nagy baj van.

– Hornék előre megmondták, melyik kórházat akarják bezárni, a mostaniak máshogy fognak hozzá – mondja Baláspiri. – Csökkentik a finanszírozást, ezzel versenyt hirdetnek a kórházak között, arra számítva, hogy jó néhány nem fogja bírni, és akkor ezeket be lehet zárni. Korábban elhangzott, hogy maximum 60-80 kórházat szeretnének az országban, most csak végrehajtják a tervüket. Szerintem fönnáll a veszélye annak, hogy a következő évben be kell zárni a szentesi vagy a makói kórházat.