Fábiánsebestyén: ketten versenyben Hozzáadás a gyűjtőhöz
Ki lesz a falu vezetője?

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-09-14 | Blahó Gabriella

Sorozatunkban a Csongrád megyei kistelepüléseken igyekszünk felmérni a politikai erőviszonyokat az önkormányzati választások előtt. Ki lesz a falu vezetője? – találgatjuk helyi politikusok segítségével, ezúttal Fábiánsebestyénben.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Negyedszer is elindul a polgármesterségért Kós György. Várható volt a döntése, hiszen a falu vezetőjének hozzáállása a község kiegyensúlyozott fejlődését szolgálja – vélik sokan. Kós a terveiről szólva így nyilatkozott: „aki ígérget, az vagy nincs tisztában a kistelepülések helyzetével, vagy nem mond igazat." Szeretné a faluban megtartani a békességet, az intézményeket legalább ugyanilyen szinten működtetni és fejleszteni a jövőben is. Úgy érzi, hogy a testület tagjaival jó kapcsolatban áll, gyümölcsözőnek tartja Faragó Ferenc alpolgármesterrel való közös munkáját.

Kós György a község orvosa is egyben. Kora reggeltől délután két óráig rendel, ellátja a betegeket, a kieső időszakban számíthat az alpolgármester segítségére. Faragó főállású pedagógusként dolgozik a helyi általános iskolában. Biológia–földrajz és technikai szakos tanár. A közoktatási törvény előírja a kötelező óraszámot, mely az ő esetében kevesebb. Ugyanis a testülettől kapott oktatási tanácsosi cím birtokában jogszabállyal nem ellentétes módon van arra lehetősége, hogy alpolgármesterként több időt töltsön a hivatalban. A különböző kistérségi üléseken, konferenciákon ő képviseli a községet.

Kós ellenfele lesz a választáson Bálint József. A nyugdíjas férfi harminc éven át dolgozott szállításvezetőként a Kinizsi szövetkezetben, most tagja a testületnek. Szerinte a település érdekeinek képviseletében egyáltalán nem célravezető, ha a falu választott első embere nem maga képviseli a községet a különböző fórumokon, ahol fontos döntések születnek. Bálint József változtatni szeretne ezen a helyzeten. Elmondta: a fejlesztésekhez szükséges forrásokat Szentesen, a megyeszékhelyen vagy még távolabb kell keresni és megtalálni.