A drótszamarak esete a szentesi korzóval Hozzáadás a gyűjtőhöz
November végén eldöntik: szabad-e kerékpározni a sétálóutcán

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-09-14 | Blahó Gabriella

A szentesi korzón sokan közlekednek kerékpárral. A városlakók szerint ez veszélyes, a biciklisek szerint nem. A rendőrség egyelőre figyelmeztet, a közterület-felügyelet szerint szabályos kerékpárral hajtani a sétálóutcán. A behajtani tilos tábla jelentésének értelmezésében vita alakult ki a városban.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Sokan kerekeznek a szentesi sétálóutcán. Fotó: Vidovics Ferenc
A nemrégiben felújított szentesi korzón nagyon sokan közlekednek két keréken. A kora délutáni forgalomban, amikor a középiskolások kirajzanak a sulikból, biciklis karavánok haladnak át a díszburkolattal ellátott korzón. Az arra sétáló Baranyi László szerint ez veszélyes.

Olvasónk arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyalogosok és a kerékpárosok ütközéséből akár komoly baj is lehet. A kerékpáros Kovács Kriszta nem tart semmitől, mert mint mondja, lassan halad és mindenre figyel. A sétálóutca átadása után Szirbik Imre polgármester lapunknak a kerékpározással kapcsolatban azt mondta: „Ismerve a szentesiek szokásait, számolni kell a kerekezéssel a korzón, de feltehetően kialakul a közlekedők számára megfelelő egyensúly a belvárosban."

A Nagy Ferenc utca mindkét végén egy kör alakú, piros szegéllyel ellátott fehér tábla áll. Nagy János szerint a behajtani tilos tábla egyértelműen vonatkozik a kerékpárra, hiszen az is jármű. A rendőr százados elmondta, hogy az átadást követő türelmi idő lassan lejár, ezért a rendőrök a jövőben büntetni fognak ezen a helyen – egyelőre figyelmeztetik a bicajosokat. A Szentesi Rendőrkapitányság munkatársainak tapasztalata, hogy a kerékpárosok szívesen haladnak a járdán a főutcán is. Helyszíni bírságot osztanak ki a szabálytalankodóknak, született már több feljelentés. – A jövőben keményebben lépünk ebben a kérdésben – közölte Nagy János.


Táblaértelmezés

A korzó két végén kifüggesztett táblát másként értelmezi közlekedési szakértőnk. Az anonim megszólaló úgy véli, hogy a gépjármű kifejezés nem állja meg a helyét a kerékpárral kapcsolatban, hiszen nem beépített motorral működik. A tiltás tehát csak az autókra, motorokra vagy a motoros bicajokra vonatkozik. A KRESZ szabályait ugyanígy értelmezi Kóczán István. A közterület-felügyelet vezetője szerint a korzón haladó biciklisek teljesen szabályosan közlekednek, hiszen a tiltó tábla rájuk nem vonatkozik. Ha volna a fehér körben egy fekete kerékpár, akkor valóban nem volna szabad a Nagy Ferenc utcán bicajozni – jelentette ki. A tábla jelentésével összhangban ezért a közterület-felügyelők nem büntetnek meg senkit a korzón, legfeljebb udvariasan megkérhetik az arra haladókat, szálljanak le a kerékpárról. A sétálóutca forgalmi rendjére vonatkozóan négy hónap türelmi időt adott az önkormányzat és a rendőrség. November végén a város képviselői és a rendőrök eldöntik, szabad-e kerékpározni a korzón Szentesen. 



Továbbá:
Még több friss víz a Kurcába
Borzi Márta pert vesztett
A Tesco leverte az üzemanyagárakat
Atomrobbanás vár a tűzoltókra Dániában
Nem öntheti el Szentest a szennyvíz