Terepjáró, életmentő készülékkel Hozzáadás a gyűjtőhöz
Leépítés a csongrádi és a szentesi mentőállomáson is

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-09-12 | Bíró Dániel

Tizenegymillió forintból új ügyeleti gépkocsit kapott a csongrádi kistérség. A Suzuki típusú terepjárót EKG-val és defibrillátorral is felszerelik. Az átadáson kiderült: nincs szó a csongrádi és a szentesi mentőállomás összevonásáról, de létszámleépítés várhatóan lesz.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Tegnap bemutatták, és a hónap végétől használják az életmentő készülékekkel is felszerelt csongrádi ügyeleti terepjárót. Fotó: Bíró Dániel
Már 2004-ben megnyerte a pályázatot a csongrádi kistérség, vehetett egy új ügyeleti gépkocsit, de ezt csak tegnap mutatták be a környező települések és a megyei mentőszolgálat vezetői. Az elhúzódó beszerzéssel kapcsolatban Bedő Tamás csongrádi polgármester azt mondta, az egészségügyi célokat szolgáló terepjáró közbeszerzése, illetve megrendelése ilyen időigényes. A Suzuki üzembe állítása is csak a hónap végére várható, mivel felcímkézése, a megkülönböztető jelzések, a rádió, az EKG-berendezés és a defibrillátor felszerelése még hátravan. A teljes felszereltségű ügyeleti kocsi tizenegymillió forintba került, a költségekhez pedig nem kellett önerővel hozzájárulniuk a településeknek.
A kistérségi ügyeleti feladatokat is ellátó csongrádi mentőállomás jövője kapcsán Bedő Tamás elmondta, jó döntésnek bizonyult, hogy egy új állomás építése helyett a régi felújítása mellett határoztak, szerinte ennél jobb helyen nem is lehetnének a mentők.

– Országosan 10, megyénkben 4,5-6 százalékos leépítéssel számolunk, de a konkrétumok – tehát hogy honnan, mennyi embert kell elküldenünk – csak az év végére körvonalazódnak – nyilatkozta lapunknak dr. Simon Marianna. A megyei mentőszolgálat vezetője hozzátette, október 30-áig egy hatástanulmánynak kell feltárnia azokat a pluszfeladatokat, amelyek ellátása az alapító okiratuk szerint nem hozzájuk tartozik. Az elbocsátandók névsora decemberre készül el, az érintettekkel január elsejétől nem számolnak. A főorvosnő hangsúlyozta, Csongrád és Szentes esetében a mentőállomások összevonásáról szó sem lehet, viszont racionalizálni kell a minél jobb és biztonságosabb sürgős betegszállítás érdekében, ezért egyik telephely esetében sem kizárt, hogy lesznek elbocsátások.