Froman ellen indul Fromanné Árpádhalmon Hozzáadás a gyűjtőhöz
A polgármester volt felesége most is a hivatalban dolgozik

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-09-09 | Blahó Gabriella

Egy éve elváltak egymástól, de most mindketten ringbe szállnak a polgármesterségért: a jelenlegi faluvezető, Froman Róbert és Fromanné Setényi Erzsébet egyaránt Áprádhalomért szeretne dolgozni a következő négy évben. A volt házastársak nem lepődtek meg egymás szándékán, és nem is tudnak rosszat mondani egymásról: Erzsébet most is a hivatalban dolgozik. A falubeliek szerint Froman és Fromanné jó barátok maradtak, és mindkettőnek van esélye a győzelemre.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Froman Róbert: A volt feleségem ambiciózus asszony. Fromanné Setényi Erzsébet: Nem mondhatok rosszat a férjemről. Fotó: Tésik Attila
Froman Róbert először 1990-ben nyerte el a polgármesterséget a megyehatárszéli kis faluban. Azóta folyamatosan vezeti a községet. Egy esztendeje vált el második feleségétől, Erzsébettől. Froman lapunknak azt állította, egyáltalán nem lepődött meg, amikor megtudta: volt neje fog vele mérkőzni. – Ambiciózus asszony, akinek vannak elképzelései – így fogalmazott. A hivatalát viselő polgármester mindezt nem értékeli a személye elleni támadásként, szerinte itt másról van szó. A hivatalban vele együtt dolgozó Erzsébet a válás után és a választásokat megelőző időszakban, vagyis most is, minden kérését teljesíti. Számíthat az együttműködésére.

Fromannak nincs programja, nem akar ígérgetni. Szerinte óriási felelőtlenség volna a választóval szemben bármit is hantázni, ha az teljesíthetetlen. Havonta 1,8 millió forintos állami normatívából kell gazdálkodnia az önkormányzatnak, viszont a kiadási oldalon két és fél millió forint lenne az igény. Mégis sikerült megtartani az iskolát, növelni a foglalkoztatottak számát, szépítgetni a települést.

Az ötvenéves Froman 1957 óta él Áprádhalmon, Szegeden végzett gépjármű-technikai szakközépiskolát. Ha három hét múlva nem nyer, nem dolgozik többet a hivatalban. Legényember módjára rendezte be az életét, mióta otthonról elköltözött. Állítja: volt nejével jó a kapcsolata. Gyermekük neveléséről nem egyeztet vele, sokszor találkozik viszont a fiúval. – Erzsébet nagyon jó anya – mondta.

Az italmérés közönsége szerint ötven százalék az esélye mindkét jelöltnek. Fotó: Tésik Attila
Az asszony napra pontosan emlékszik a dátumra: 2005. november 24-én váltak el. A volt férjéről rosszat mondani nem tud. A nyolc évvel ezelőtti önkormányzati választáskor is felmerült benne a gondolat, hogy induljon, de akkor elvetette ezt a lehetőséget. Feleségként is megpróbálta volna ezt – persze csak akkor, ha előtte egyeztet Róberttel. – Ez a helyzet csak a messziről jött embereknek különös, nekünk természetes – mondta.
Az önkormányzatnál a polgármesteren kívül két ember dolgozik napi négy órában: Erzsébet az egyik. A költségvetésben a számokat másként súlyozná, szerinte van lehetőség a fejlődésre, a pályázatokon való sikeres szereplésre.

Erzsébet a szentesi gimnáziumban érettségizett, később könyvelői vizsgát tett, hivatali munkája előtt az árpádhalmi szövetkezetet vezette. A hatvanéves asszony kisebbik gyermekét negyvenhat évesen szülte, Froman Viktort az ég ajándékának tekinti. A fiú kifejezetten jó hatással van rá, fiatalabbnak érzi magát. Hároméves kora óta lakik a faluban, az itt élők keresték meg javaslatukkal: szeretnék látni nevét a szavazólapon. Az asszony állítása szerint volt férjével jó a kapcsolata, a választást megelőző időszakra ezért sem kellett alkotniuk etikai kódexet. Ha veszít, valószínűleg nem marad az önkormányzatnál.
Ha viszont győz, Árpádhalmon más idők jönnek.


Egy-egy az állás

A Petőfi utcai italmérés közönsége szerint egy-egy az állás a versenyben. Nagy Zsolt „Robi bácsi" kapcsolatait tartja előnynek, míg Héjja Andrea szerint „Erzsike néni" többet tehet a faluért. Verók István azt mondta, Árpádhalmon nincs helye a furmányos pletykálkodásnak, így semmi különösről nem tud beszámolni. A volt házastársak olyanok, mint két jó barát. Szóba jött a fábiánsebestyéni Szarka Attila, akinek nagy hátránya, hogy nem lakik a faluban, ezért az elmúlt két fordulón se tudott az eredménybe beleszólni. 



Továbbá:
Levél Sólyom hivatalától
A gátra viszik a szentesi tiszai strandot
Felfüggesztették az eljárást a Petőfi Szálló ügyében
A Szivárvány nyerte a pályázatot
177 bográcsban főtt a lecsó Szentesen