A Szivárvány nyerte a pályázatot Hozzáadás a gyűjtőhöz
Iskola is lesz a művészetek házában Szentesen

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-09-05 | Balázsi Irén

Művészetek háza lesz Szentesen a Petőfi utcai műemléki épület, amelynek felújítására 75 millió forint uniós forrást nyert az önkormányzat. Az új tanévben a Szivárvány Művészetoktatási Intézmény működteti majd a létesítményt, ahol Tourinform-iroda és ajándékbolt is helyet kap.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Kálmánné Szabó Erzsébet igazgató a helyi alkotókat is várja majd a művészetek házába. Fotó: Tésik Attila
Még a tavasszal kezdett hozzá a szarvasi Integrál Rt. a szentesi Petőfi utcában a teljesen lepusztult műemlék felújításához. Akkoriban a természetvédők megkongatták a vészharangot a kéményen lévő gólyafészekért aggódva. Ezt az épületet ugyanis gólyás háznak emlegetik régóta a helybeliek, mivel évről évre visszatértek oda a költöző madarak.
Nos, azokat féltették az építkezéssel járó felfordulástól a lokálpatrióták, azt hangoztatva: az idén biztosan üres marad a fészek. Szirbik Imre polgármester azt mondta ennek kapcsán, hogy három kisgólya már fel is nevelkedett. A ház megmentésére 75 millió forintot nyert a város a Temesvár melletti testvértelepülésével, Újszentessel közösen egy európai uniós pályázaton. Ehhez hozzátették még az önrészt is, így mintegy százmillió forintért sikerült megmenteni az egykori polgárházat.

A város egyik legszebb műemléke küllemében is őrzi a régi korokat: a fehér homlokzat, a korhű ablakok a maguk puritánságában tetszetősek. A képviselő-testület korábbi döntésének megfelelően Juhász Márta szentesi főépítész tervei alapján készült a felújítás. Az elképzelések szerint helybeli kismesterek is dolgoznak majd a műhelyekben, de az újszentesi alkotók szintén bemutatják ott a kézművesipar remekeit. Az önkormányzat régebben pályázatot írt ki a művészetek házának működtetésére. A felhívásra több pályamunka is érkezett, ezek közül a Kálmánné Szabó Erzsébet igazgató vezette Szivárvány Művészetoktatási Intézmény ajánlatát fogadta el a pályaműveket elbíráló grémium.

Értesülésünk szerint ezen a héten írják alá a felek a szerződést a város tulajdonában lévő épület üzemeltetésére. Szirbik azt is elmondta: a művészetek házában lesz Tourinform-iroda, és ajándékbolt is nyílik, ahol a szentesi alkotók munkáit árusítják majd. A felújított műemléket ebben a hónapban avatják fel.


Továbbá:
177 bográcsban főtt a lecsó Szentesen
Hétfőn leadja a fegyverét a szentesi kapitány
Hét végével indul a tanév
Lemondott a Fidesz szentesi frakcióvezetője
Budapesten játsszák Cserna-Szabó drámáját