|
 |
A családok ünnepe volt a szentesi lecsófőző
fesztivál. Pap Klára kiadóigazgató a színpadon. Fotó: Tésik
Attila | Öt évvel ezelőtt még csak 36
bográcsban készült a nemzeti eledel a szentesi Apponyi téren,
szombaton pedig már 177 baráti társaság darabolta a hagymát, a
paprikát és paradicsomot, hogy megmutassa a lecsófőző tudományát a
Hunor Co-op Zrt. kétnapos lecsófőző fesztiválján. Mészáros Zoltán
elnök-vezérigazgató a családok ünnepének szánta a versenyt. Az ízek
és színes programok mintegy tizenötezer vendéget csábítottak a co-op
nagy családjának asztalához.
Sokan körbevették lapunk
szerencsekerekét, ahol Pap Klára, a kiadónk igazgatója örömmel
nyugtázta, hogy rengeteg résztvevője van a versenynek, amelyet a
Délvilág nem csupán támogat, de az idén először főztünk is a
fesztiválon.
A lecsófeszt mostanra
nemzetközivé nőtte ki magát: cseh, amerikai, vajdasági és erdélyi
vendégei is voltak. A temerini kertbarátkör küldöttségéből Ádám
István és Gergely Lajos azt mesélte, hogy náluk nincs ilyen nagy
hagyománya a lecsófőzésnek, ezért otthon szakácskönyvben nézték meg
a receptjét. Szirbik Imre polgármester a hagyományos lecsó híve,
virsli azért került a családi bográcsba. A fideszes
polgármesterjelölt, Dongó László felesége szerbes ételt főzött,
padlizsánnal és lószalámival ízesítve. Mint mondta, sokan
nézegették, hogyan készíti, mert ilyenről még nem hallottak. A
vízipólósok pápájának tartott Tóth Gyula mesteredző fantasztikusnak
tartotta a fesztivált, amely összehozza az embereket.
A
zsűri nehéz helyzetben volt, a kóstolást a nyolcvanadik bográcsig
bírták, aztán kidőltek. Ezért döntöttek úgy, hogy sorsolással döntik
el, hogy a 177-féle ételből melyik legyen a győztes. A szerencse a
Lecsó Vikingeknek kedvezett, második lett a Lecsókotlák csapata, míg
harmadik a Pom-Pom együttes.
Cserna-Szabóék vikinges
étke
A szentesi születésű író, Cserna-Szabó
András párjával, Krisár Csillával és kisfiával, Cserna-Szabó
Endrével lapunktól tudta meg, hogy ők nyerték a versenyt.
Csilla Oslóban élt, és ezért csempészték a magyar nemzeti
ételbe a vikinges ízeket. A hagyományos alapanyagokon kívül
került a bográcsba rénszarvassonka, erdei gomba, majd
felöntötték badacsonyi olasz rizlinggel. A végén pedig
bazsalikom, kakukkfű, rozmaring és apróra vágott petrezselyem
koronázta meg az étket |
|