Diána sorsáról tárgyalt a bíróság Hozzáadás a gyűjtőhöz
Leghamarabb novemberben születhet ítélet

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-09-01 |

Novemberben születhet ítélet leghamarabb a szentesi Dezső Diána elhelyezéséről szóló perben. A kétéves kislány anyja júliusban tűnt el otthonról. Tegnap, a Szentesen tartott első tárgyaláson szünetet kellett elrendelni, mert a hallottak hatására többen is elérzékenyültek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Koncz Józsefné többször elsírta magát, mikor lánya eltűnésének napjáról beszélt, férje vigasztalta. Fotó: Tésik Attila
Novemberben születhet ítélet leghamarabb a szentesi Dezső Diána elhelyezéséről szóló perben. A kétéves kislány anyja júliusban tűnt el otthonról. Tegnap, a Szentesen tartott első tárgyaláson szünetet kellett elrendelni, mert a hallottak hatására többen is elérzékenyültek. A kislány apja kijelentette: nem ért egyet azzal, hogy az eltűnt nő szülei neveljék a továbbiakban Diánát, mert a nagyapa iszákos, s a család mindig anyagi problémákkal küzd.

– Semmire sem számítunk. Így meg pláne, hogy nincs ügyvédünk – mondta elkeseredett hangon a bíróság folyosóján Koncz Józsefné. A magába roskadt asszony és férje már háromnegyed nyolc előtt megérkezett. A nagymama könnyeivel küszködve elmondta, hogy a felkért ügyvéd más elfoglaltságaira hivatkozva hétfőn visszamondta a megbízást. A nyolc óra előtt pár perccel befutó Kiss László, a júliusban eltűnt Koncz Judit élettársa sem bizakodott: – Nagyon remélem, hogy itt nem az anyagi dolgok döntenek majd – rebegte izgatottan.
A tárgyalás az apa, Dezső Lajos távollétében kezdődött meg. Elsőként Koncz Józsefnét kérdezte a bíróság. Az idős asszony elismerte, egészségi állapota miatt bizonyosan nehéz lenne számára Diána nevelése, de ő vállalná ezt a feladatot. Hozzátette, ő látja el otthon a háztartást, és segítségképpen férjére és a náluk élő menyére számíthat.

A bíróságon meghallgatták Diána nagymamáját, Koncz Józsefnét. Fotó: Tésik Attila
A nagymama többször elsírta magát, mikor felemlegette lánya eltűnésének napját. Amikor pedig azt mesélte, hogy hogyan hajtja fejét anyja fényképére Diána, amikor náluk van láthatáson, többen elérzékenyültek a tárgyalóteremben, ezért a bírónő rövid időre felfüggesztette a tárgyalást. A szünet után Koncz József töredelmesen bevallotta, hogy korábban szokása volt italozni, de az elmúlt egy hónapban nem járt kocsmában, és ehhez szeretné tartani magát a jövőben. A bíróság kérdésére mindketten úgy nyilatkoztak: életvitele miatt nem tartják Dezső Lajost alkalmasnak arra, hogy Diánát véglegesen nála helyezzék el.

Az anyát tovább keresik

Koncz Judit július 22-én tűnt el otthonából. Kislányára, a kétéves Diánára anyai nagyszülei találtak rá, amint egyedül sírt a Dózsa György utcai házban. Koncz Józsefék biztosak benne, hogy lányuk nem önszántából hagyta magára unokájukat. A szentesi polgármesteri hivatal jegyzői irodájában az eltűnést követően pár nappal úgy határoztak, hogy a kislányt ideiglenes hatállyal az apjánál helyezik el.
Mint arról korábban beszámoltunk, az orvos szakértői vizsgálat szerint Koncz Judit eltűnése napján a háznál lévő kutyát valaki megmérgezte. Ez érdemben nem befolyásolta a nyomozást: továbbra is közigazgatási eljárás keretein belül vizsgálódnak az eltűnt anyuka ügyében. A toxikológiai vélemény alapján viszont a szentesi rendőrkapitányság állatkínzás gyanúja alapján ismeretlen tettes ellen indított büntetőeljárást.

A kislány édesapja 38 perces késéssel érkezett. Dezső Lajos ezt azzal indokolta az ügyet tárgyaló bírónőnek, hogy elnézte az időpontot, ráadásul Diána is későn ébredt. Koncz Judittal folytatott kapcsolatáról elmondta, amíg haza nem tért Németországból, ahol lopás miatt ítélték börtönbüntetésre, normális és szeretetteljes volt a viszony, de aztán megromlott. Szerinte Judit nem gondoskodott rendesen a kislányról, s távollétében kettejük pénzét is felélte. A bíróság előtt úgy fogalmazott: a szeretet is fontos egy gyermek életében, de a gondoskodás mindennél előbbre való. A nagyszülők alkalmasságát firtató kérdésre azt felelte, hogy nem szeretné, ha Konczékhoz kerülne Diána, mert a nagypapa iszákos, a családnak pedig mindig anyagi problémái vannak.

A felek meghallgatása után a bíróság szeptember 26-ára tűzte ki a következő tárgyalást. Addig igazságügyi szakértői vélemény készül az érintettek családi és lakhatási körülményeiről, tanúkat hallgatnak meg, a bíróság bekéri a Koncz Judit eltűnésével kapcsolatos rendőrségi adatokat, az ügygondnok javaslatára pedig az után is szakértő vizsgálódik majd, hogy Dezső Lajos alkalmas-e a szülői feladatok ellátására. Ítélet leghamarabb november közepén születhet az ügyben.


Továbbá:
Péntek óta nem találják Koncz Juditot
Postára adták a kegyelmi kérvényt
Csongrádon és Szentesen ketten akarnak győzni