Halálos szerelem
A Lantos Piroska ügy
21. Század - Rndes Zoltán
2006-08-29 14:19:57

Lantos Piroska rejtélyes halálának körülményeit máig találgatják New York magyar negyedében. Fiatal volt, gyönyörű, a férfiak körülrajongták, mégis vagy talán éppen ezért meg kellett halnia.

Férfi: -Halló, halló, itt a Rádió Budapest! George L. Senty-t hallják, akit korábban Szente György néven ismertek. Lantos Piroska nevében beszélek... Meddig bírja még ezt a nyomorúságot, ezt a tyúkszaros életet velem? Talán még tíz napig?...(sír)
Nő: -Hozzám ne érj!

Ez a párbeszéd egy magnófelvétel rekonstrukciója, amelyre a rendőrök 1985. január 3-án bukkantak a new yorki Tudor City Plaza egyik apartmanjában. A lakásban három holttestet is találtak. Lantos Piroskáét és Gramiss Ágnesét a dohányzóasztalra borulva, Szente Györgyét pedig a földön fekve. A bűnügy központjában egy magyar modell, Lantos Piroska állt.

Piroska ma ötven éves volna. A Szentesen született lány apja katonatiszt volt, ezért gyakran költöztek. A kislánynak így kevés igazi barátja lett, magányos volt.  Vígaszt az hozott számára, hogy hamar felfedezték. Már kamaszként hetente szerepelt divatbemutatókon. Igaz, ekkor még csak a Zalaegerszegi Ruhagyár konfekcióit népszerűsítette.

Topmodell a Keleti Blokkban

Piroska érettségi után, 18 évesen felköltözött Budapestre, hogy a divatintézetben tanulhasson. Sokat fejlődött, mozgása is elvesztette kamaszos esetlenségét. Tudatosan kezdte használni a szépségét, magasságával meg egyenesen kitűnt a többi lány közül. Ajnározták a tervezők, mert minden jól állt rajta. A szocialista divatpiacon feltűnő jelenség volt. Persze ez a piac nem volt túl nagy, nagy volt rajta a túlkínálat, de igazi manöken kevés volt.

22 évesen már topmodell volt a keleti blokkban. Az Új Tükör című lapban egyenesen Magyar Nemzeti Kincsként emlegették. Persze a nyugat is szemet vetett rá. Piroska fürdött a népszerűségben. És végre akadt hozzá hasonló magas lány is, Perényi Fruzsina. Nem csak kollégák, barátnők is lettek.

A közös siker nem tartott sokáig. Fruzsina a tavaszi divatbemutató főpróbájára igyekezett Kecskemétről. Lestoppolt egy német urat, aki imponálni akart ennek a gyönyörű lánynak és hajtott, mint az őrült. A lezárt sorompón keresztül hajtott bele a gyorsvonatba…

Piroska ismét magára maradt, nem nagyon voltak barátnői sem.

A férfiak körülrajongták

A férfiak persze körülrajongták. 20 évesen hozzáment egy építészhez. Piroska halála után a New York Magazine Obsession, azaz Megszállottság című cikkében azt írták, hogy első férje rendkívül féltékeny volt. Az asszony el is hagyta az építészt és egy grafikussal költözött össze.

Piroska mindenképpen ki akart törni. Nem csak a féltékeny férjből volt elege, a szegényes magyar divatipar sem elégítette ki vágyait. Karriert akart, olyan igazit, nyugatit. Ez ma sem egyszerű, de akkoriban még útlevelet is nehezen kaptak az emberek.

Itthon bemutatónként 450 forintot kaptak a modellek, New Yorkban később Piroska egy fellépéssel 2500 dollár keresett. A magyar szupermodellt Párizsban tárt karokkal fogadták.

Szenti, az amerikai

1978-ban a budapesti Hotel Intercontinentalban George L. Senty megpillantotta Lantos Piroskát. Halálosan beleszeretett.

Szenti 1956-ban hagyta el Magyarországot, addig hírlapfotósként dolgozott. Apja Auschwitzban halt meg, de még mielőtt elhurcolták volna, egy genfi bank széfjében elhelyezte a családi ékszereket. A New York Magazine cikke szerint Szenti megszállott volt. Piroskán kívül az atyai örökség volt a mániája. Mivel a kulcsot elhagyta, nem tudta bizonyítani, hogy a széf tartalma az ő jogos jussa, így folyamatosan perben állt a svájci pénzintézettel.

Egyébként jóval gazdagabbnak állította be magát, mint amennyire valójában volt.

Első találkozásukkor Szenti farmert, kozmetikumokat és szőrmét adott Piroskának. A Duna mellett készített róla fotókat, azt mondta a Vogue-ban fognak megjelenni, de valójában a lakását tapétázta ki velük. New Yorkban mindenkinek azzal hencegett, hogy eljegyezte Piroskát, aki ekkor még a grafikussal élt együtt.

A Lantos-család nem szerette Szentit. Piroska édesapja katonatisztként féltette munkáját, és nem akarta, hogy lánya külföldre menjen a férfival. Amerikai újságírók szerint a magas rangú tiszt megakadályozta, hogy Szenti megkérhesse a lány kezét. Egy belügyminisztériumi ismerősével elintéztette, hogy a fényképésztől megtagadják a magyar vízumot. Szenti így csak akkor léphetett legközelebb az országba, amikor édesanyja meghalt.

Gramiss Ágnes, a barátnő

A temetés után a férfi azonnal a Piroskát kereste. Két napig járta Budapestet egy bundával, de nem találta a nőt. Teljesen kikészült, de nem adta fel. Piroska ebben az időben találkozott Gramiss Ágnessel, aki az Atomenergiakutató Bizottságnak dolgozott. A divatrajongó hölgy több bemutatóját is látta. Jó barátnők lettek.

Gramiss Ágnes később váratlanul Párizsba költözött. Piroska újra egyedül maradt gondjaival. Az Ez a divatban nem szerepelhetett többet, mert azt mondták, túlságosan arisztokratikus megjelenésű ahhoz, hogy a dolgozó magyar nőknek mutassa be a ruhákat. Budapesten 1980 őszén az Intercontinentalban lépett utoljára közönség elé. Egy évvel később úgy hagyta el az országot, hogy még a szülei sem tudtak róla.

Hamarosan grafikus élettársa is követte. Furcsa, de a szokásostól eltérően nem vonták be a férfi útlevelét párja miatt, sőt – és ez még különösebb – állást is kapott egy magyar cégnél Párizsban.

A francia férj

Lantos Piroska azonban hallani sem akart a magyar férfiről, és nyolc hónappal később egy franciához ment férjhez. Sarah de Lantosra változtatta nevét.

Az új férjről is hamar kiderült, hogy nem az, akinek mondja magát. Így aztán Lantos Piroska őt is elhagyta és összeköltözött ismét meglelt barátnőjével, Gramiss Ágnessel. Most már három férfi üldözte szerelmével, Szenti, az elhagyott férj és a grafikus. Az utóbbi győzött, egy hónap sem sok és Piroska visszatért hozzá. A francia ex-férj ekkor feljelentette Piroskát és az élettársát, hogy a kommunistáknak kémkednek. Bosszú volt, vagy megalapozott vád, az nem tudható, mindenesetre a nőt kihallgatták, de nem találtak bizonyítékot.

Ha Piroska magánélete nem is, de karrierje sínen volt. Címlapokon tűnt fel, a Chanel-divatháznál modellkedett.

Menekülés New York-ba

1983-ban Piroska úgy érezte, összecsapnak a hullámok a feje felett. Váratlan lépésre szánta el magát: felhívta Szentit: Gyere, és vigyél el! Szentinek nem kellett kétszer mondani.

New Yorkban rögtön kiderült, hogy Szenti nem olyan gazdag és nem is olyan menő, mint, állítja. Piroska viszont azonnal kapott munkát: a Carolina Herrera, Akira, Guy LaRoche és az Ungaro divatház is foglalkoztatta. Nem egészen egy év alatt több mint 50 ezer dollárt keresett. Annak ellenére, hogy már „öreg”, 29 éves volt, áradoztak róla a szakmában.

Szenti folyamatosan őrizte Piroska szoknyáját, nem tágított mellőle még a fotózások, bemutatók alkalmával sem. Az asszonynak kezdett az idegeire menni az egész.

Piroska egy hónapra Párizsba utazott. Gramiss Ágnesen kívül egyetlen emberrel lépett kapcsolatba: volt élettársával, a grafikussal. A találkozó után a francia rendőrség újra kihallgatta mindkettőjüket. A kémkedés gyanúja úgy látszik, erős volt, de bizonyítékot ekkor sem találtak.

Piroska Gramiss Ágnessel tért vissza Manhattanbe. Együtt béreltek lakást. Szenti ettől vérszemet kapott, és már nem látott a féltékenységtől. Piroska elhatározta, hogy szakít vele. A New York Magazine írása szerint Szenti mindenkinek öngyilkosságról beszélt, karácsonyi üdvözlőlapjaira búcsúüzeneteket írt.

Halálos szilveszter

A szilvesztert a SoHo negyed egyik éttermében ünnepelte Szenti Piroskáék társaságában. Hármasban vacsoráztak, Ágnes is ott volt. Szemtanúk szerint síri hangulatban. Újév napján Szenti legjobb öltönyében vitte a két lányt vacsorázni, ez volt az utolsó vacsora. Az ünneplés a lakásán folytatódott.

Szenti előre kitervelte az egészet. Pezsgőt rendelt a lakásba, behűtötte, de már előkészítette a pisztolyt. A két lányt lelőtte, aztán magába eresztett három golyót, de nem ettől halt meg, hanem megfulladt a vérében.

A gyilkosság híre New Yorkban és Magyarországon is feltűnést keltett azok között, akik ismerték a két nőt. Sokan értetlenkedtek, mi lehet a háttérben. Magyarországon viszont még rövid hír sem szólt a dologról.

Egy újabb magyar

Az ügy tovább bonyolódott. Egy újabb magyar bukkant fel a nyomozás során. Egy bizonyos Augustine Papay Jr, azaz Pápay Gusztáv. Egy sztárdetektív. Ő vezette az eljárást. A legendás magyar nyomozónak sok szálat kellett kibogoznia, míg végül le tudta zárni a hármas gyilkosságot. Az ügyben a volt francia férjet is kihallgatták. Azt vallotta, hogy a kémkedéssel gyanúsított grafikus ölte meg mind a három embert. A volt élettárs viszont a francia férjre tett terhelő vallomást.

Az ügyet lezárták, de New York magyar negyedében máig találgatják, mi történhetett valójában 1984 szilveszterén. Pápai Guszti pedig hallgat…