Lemondott a Fidesz szentesi frakcióvezetője Hozzáadás a gyűjtőhöz
Karikó-Tóth Tibor felfüggesztette tagsági viszonyát

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-08-30 | Balázsi Irén

Nem indul az önkormányzati választásokon a szentesi Karikó-Tóth Tibor, miután lemondott a Fidesz frakcióvezetői tisztségéről, és a pártban mindaddig felfüggesztette a tagságát, amíg a mostani elnökség és a számára elfogadhatatlan vezetői stílus marad. Karikó pletykának nevezte, hogy Szirbik Imre MSZP-s polgármester októbertől alpolgármesterként számított volna rá.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Karikó-Tóth Tibor: A Fidesz lépett ki belőlem. Fotó: Vidovics Ferenc
A szentesi képviselő-testület fideszes frakcióvezetője, Karikó-Tóth Tibor korábban úgy nyilatkozott, hogy jelölteti magát az önkormányzati választásokon. Ehhez képest sokak számára a meglepetés erejével hatott, hogy az ellenzéki párt meghatározó egyénisége, a Kiss Bálint Református Általános Iskola igazgatója nincs a képviselőjelöltek között.

Lapunknak adott nyilatkozatában egyéves folyamat betetőzésének említette Karikó a döntését, miszerint lemondott a frakcióvezetői tisztségéről, és a frakcióból is kilépett. A most befejeződő ciklusban ugyanis ő olyan politikai stílus meghonosítására törekedett, amelyre nem egymás mocskolása, hanem a közös értékek és a konszenzus keresése jellemző. Úgy érzi: ezekből talán sikerült is egy-két dolgot megmutatnia a négy év során. A Fidesz színeiben azért nem indult, mert a pártban olyan irányt vett a helyi politizálás, amelyet egyre nehezebben tudott elfogadni.

Nem értett egyet ugyanis azzal, hogy a pártpolitika került előtérbe a városi értékek képviseletével szemben. – Négy évvel ezelőtt én a város érdekeinek képviseletére tettem esküt – mondta Karikó-Tóth Tibor.

A jelöltállítás során szerinte nem a ciklusban végzett képviselői munkát vették figyelembe, hanem a pártkatonák, aktivisták kerültek előtérbe. – Döntésem meghozatalát az is erősítette – folytatta –, hogy olyan egyszemélyes, antidemokratikus vezetés alakult ki a Fideszben, amely nem tűrt ellenvéleményt. Karikó eltávolodása a párttól a tavaszi országgyűlési választások túllihegett kampányával kezdődött, amellyel éppen az ellenkezőjét érték el Szentesen, mint amit szerettek volna. – Az elhibázott kampányt nem követte, nem követhette értékelés, szokás szerint megint a külső okok voltak felelősek mindenért – tette hozzá.

Furcsának tartotta továbbá, hogy a képviselő-testület jobboldali tagjai közül a párt helyi vezetősége azokat igyekezett tudatosan háttérbe szorítani, akiknek önálló véleményük volt. Ezek a személyek nem kerülhettek be a Fidesz megyei vagy országos vezetőségébe, sőt a megyei közgyűlés képviselőjelöltjei közé sem.

Nem lesz alpolgármester

Lapunk más forrásból úgy értesült: Karikó-Tóth Tibort azért mellőzte a Fidesz, mert a kiszivárgott hírek szerint Szirbik Imre szocialista polgármester őt szerette volna alpolgármesternek megválasztatni októberben. Felvetésünkre Karikó ezt pletykának nevezte hozzátéve, hogy nem kapott ilyen felkérést.

A Fidesz helyi szervezetének tagsága mindenesetre kiállt Karikó-Tóth Tibor mellett, elismeréssel illették a négyéves munkáját. Ezt köszöni is nekik a lemondott frakcióvezető. Ennek ellenére nem érezte a helyét a fideszes képviselő-aspiránsok csapatában. Tapasztalata szerint a frakció régi tagjai és az újak között ellentétek vannak. Karikót az is meglepte, hogy a képviselőtársai közül olyanok is a jelöltek között maradtak, akik szintén nem értenek egyet a jelenlegi vezetőség stílusával.

Mindezek szerepet játszottak abban, hogy a legutóbbi taggyűlésen azt is bejelentette Karikó-Tóth Tibor: mindaddig felfüggeszti a pártbeli tagságát, amíg a mostani elnökség és a számára elfogadhatatlan vezetési stílus marad. Lapunk kérdésére, miszerint a döntésében szerepet játszott-e a helyi szervezet elnökének, Farkas Sándornak a személye, azt válaszolta: eléggé erőteljesen. A jelöltállítás során az elnökség többször is megalázó helyzetbe hozta Karikót, aki összegzésként úgy fogalmazott, hogy a Fidesz lépett ki belőle.

Lapunk megkereste Farkas Sándort, a párt helyi vezetőjét, országgyűlési képviselőt a történtekkel kapcsolatban, de azt közölte: nem kíván ebben a vitában részt venni.


Továbbá:
Budapesten játsszák Cserna-Szabó drámáját
Szirbik és Fetser – egy ügyért
Dömsödi függetlenként indul
Nagymágocs választ
Húsz forinttal olcsóbb benzin – Szentesen is