Népszava Napilap 2006. augusztus 25. péntek
,,Működő képes megyét hagyok az utódomra"
    Nem lehet előkészítetlenül bevezetni az új régiós rendszert - véli Frank József, a megyei közgyűlés elnöke
A Csongrád Megyei Közgyűlés leköszönő elnöke, Frank József két cikluson keresztül vezette a Csongrád Megyei Önkormányzatot, az első ciklusban a Gabonatermesztési Kutatóintézet vezetése mellett végezte politikai munkáját. Az előttünk álló választásokon azonban már nem indul. Úgy érzi, a jövőben nagyobb szerepe lesz ebben a pozícióban is a párt hovatartozásnak. Visszatér a tudományhoz, amelyben még sok kihívást lát. A nyolcéves időszak végén működőképes megyét hagy az utódjára.
- Két hónappal ezelőtt még az is előfordulhatott volna, hogy ön lesz a megyei közgyűlés utolsó elnöke, hisz a kormány beterjesztette a megyerendszer átalakítását. Bár a megyei önkormányzat tovább működik, ön mégis kiszáll, nem indul az előttünk álló választásokon. Miért?
- Nyolc évet töltöttem el ezen a poszton. Elmúltam hatvan éves, úgy gondolom, az ilyen stresszes munkakör a fiataloknak való. Kicsit könnyíteni akarok a munkatempómon, visszatérek a tudományhoz, abban még sok kihívás vár. A másik ok az, hogy én mindkét ciklusban független jelöltként lettem elnök. Úgy érzem, a jövőben nagyobb szerepe lesz ebben a pozícióban is a párt hovatartozásnak. Jöjjenek a fiatalok.
- A beszélgetésre készülve, eszembe jutott Sergio Orsi a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség elnöke, amikor a 2000-es olimpia után lemondott a tisztségéről, nyolcvanévesen, a miértre azzal válaszolt, szeretne végre az egyetemen többet dolgozni, végre nyugodtan kutatni. Önnek is ez a célja?
- Is-is. Jelenleg is a regionális innovációs bizottság elnöke vagyok, s úgy érzem, sok feladat vár ránk itt a "tudás és az egészség" régiójában, ahogy a megyét jellemzik. Szentesen például uniós támogatással és jelentős megyei hozzájárulással létrehoztuk az ország első önellenőrző Élelmiszerbiztonsági Központját, amely ma már akkreditált laboratóriummal rendelkezik. Nagy igény van a munkájára, a régió élelmiszertermelő cégei már beléptek a tagok és a megrendelők közé. Ezen kívül a biomassza, bioenergia program is elég munkát ad. Nemrég rendeztünk egy országos konferenciát, ahol hétszázhatvanan hallgatták a legismertebb szakemberek előadásait. Ebben is rengeteg feladat vár rám és a munkatársaimra, hisz az energianövények termesztése igazán a szakmámba vág. Talán a legnagyobb kihívás a Biopolis néven ismert Pólus program, ahol az Európai Uniónak benyújtható agrár-biotechnológiai projekteket kell előkészítenünk. Szóval nem lesz túl sok időm ezután sem a pihenésre. Bár ezeket most is végzem, a szabadidőm rovására.
- A beszélgetés alatt ön többször is régiót említett. Van-e hiányérzete a parlamenti döntés miatt, miszerint nem lesznek régiók, maradnak a megyék.
- Megint kettős az érzés, hisz mindkét formának meg van a maga szerepe. Egyrészt az ezeréves megyerendszer beívódott az emberek tudatába, persze az is igaz, hogy a történelmi Magyarországon léteztek bánságok, vajdaságok, amelyek a megye fölött álltak, tehát nem új ez a dolog. A megyék igazából a közigazgatás szempontjából voltak fontosak. A dekoncentrált szervezetek létrehozásával legyengült a megye, ha a jelenlegi feladatait is elveszik, akkor megszűnik. A régiók létjogosultságát a fejlesztésekben látom, az EU is ezt preferálja. Ha a közigazgatást a régiókba helyezik, távol kerül az állampolgároktól. Az is igaz, ha a kistérségeket közigazgatási egységként működtetetik, ez a kérdés is megoldódik. Mindenesetre Spanyolországban nem jött be a régiós rendszer, hiba volt megszüntetni a megyéket. Franciaországban húsz évbe telt a régiós rendszer elfogadása, miközben működtek a megyék. Ausztriában a kis Burgenland is megmaradhatott önálló egységnek. Nem kell félni az újtól, csak nagyon lényeges az előkészítés. Nem lehet egyik napról a másikra, előkészítetlenül bevezetni egy új rendszert, fontos a kiszámíthatóság. Lényeges kérdés az is, hogy mekkora régiókban gondolkodunk. Az mindenesetre jelzés értékű, hogy az illeték kezelése január elsejétől a megyei önkormányzattól átkerül az APEH-hez. Ha a múzeumi, levéltári hálózatot átveszik a régiók, ha az iskolák és a kórházak visszakerülnek a helyi önkormányzatokhoz, ha a szociális intézményeket kistérségi társulások működtetik, máris kiüresedett a megye.
- Az ön mögött álló nyolc év nagy idő. Mire büszke az elnöksége idejéből?
- Hívásra jöttem, nem magam jelentkeztem. Sikerrel lobbiztunk az M-5 autópálya alapítványon keresztül, az autópálya megépítéséért. Most a Csongrádi vízlépcső szerepére szeretnénk ráirányítani a figyelmet. Fontos, hogy a Tisza hajózható legyen, hisz a partján élő közel másfél millió ember boldogulása múlhat ezen. Az elmúlt harminc év alatt mindössze1,4 millió tonna árut szállítottak a Tiszán, a Duna-Rajna-Majna vízi úton évente hatmilliót. A Tiszán megépítettek három vízlépcsőt, de középről hiányzik egy. Ezért ezt a munkát folytatni kell. A megye egyik legnagyobb "cégeként" az önkormányzat és intézményei 4 315 embernek adnak munkát. Működési hitelt nem vettünk fel, csupán megtérülő fejlesztési hitelünk van, 250 millió forint. Működtettünk tizenkét középiskolát, fejlesztéseket hajtottunk végre mindhárom kórházunkban. Elindítottuk a kastélyprogramot, amelynek lényege, hogy szociális otthonok helyett más funkciót kapjanak ezek az épületek. A nagymágocsi kastély lehet az első példája ennek, a befektető az ingatlanért cserébe korszerű idősek otthonát építene, a kastély pedig egy sokmilliárdos, munkahelyeket teremtő idegenforgalmi beruházás középpontja lehetne. Az egész 8 éves időszakban az a legfontosabb, hogy működő képes megyét hagyok az utódomra. Az önkormányzat vagyona ez alatt megduplázódott. A megyék rangsorában, pénzügyi egyensúly szempontjából az élen járunk. Jó alapokról startolhat az utódom.
   
 
 
CopyRight Népszava