Kézigránátot dobtak a szentesi jegyző házára Hozzáadás a gyűjtőhöz
Sértetlenül úszta meg Sztantics Csaba és családja

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-08-23 |

Kézigránátot dobtak Sztantics Csaba szentesi jegyző házára tegnap éjszaka. A robbanás hangjára mindenki felébredt a környéken. Az ismeretlen merénylő után nagy erőkkel nyomoz a rendőrség. A bűncselekmény elkövetésének idején Sztantics Csaba egész családja otthon volt, szerencsére senki sem sérült meg. A jegyző nem kért rendőri védelmet.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A kézigránát lyukakat ütött az üvegtáblákon Sztantics Csaba házának erkélyén. Fotó: Tésik Attila
Hatalmas robbanás verte fel álmából a szentesi jegyző családját kedden éjszaka, Szentes belvárosában. Háromnegyed háromkor kézigránátot dobott ismeretlen tettes Sztantics Csaba házának erkélyére. A robbanószerkezet felrobbant. A jegyző azonnal hívta a rendőrséget, amely két perc múlva a helyszínen volt. Sztantics Csaba lapunknak azt mondta, fogalma sincs arról, ki lehetett a merénylő. A házaspár és két felnőtt gyermeke szerencsére nem az első szinti szobákban aludtak ezen az éjszakán, hanem a második emeleten. Így a detonáció miatt senki sem sérült meg. Az erkélyes szoba ablakai viszont összetörtek.

– Mindannyian nagyon megijedtünk – mondta a jegyző. A robbantás indítékáról szólva elmondta: a törvényesség őreként elképzelhetőnek tartja, hogy a jogszabályokról valakinek más az álláspontja, mint ahogy a törvény szól, de az is lehet, hogy az egész csak véletlen. A rendőrségi vizsgálat nyilván választ ad erre a kérdésre – mondta. Tegnap délelőtt az egész család otthon volt, a romokat takarították. Sztantics Csaba és családja nem kért rendőri védelmet.

Sztantics Csaba házánál helyszínelnek a rendőrök. Az elkövető indítéka egyelőre ismeretlen. Fotó: DV
A szomszédban lakó Szilágyi Imre fül-orr-gégész is felriadt a robbanásra, azonnal a jegyzőéket kérdezte, mi történt. Itt lakik Bartha László sportriporter, akinek fia és barátnője ugyancsak felébredt hajnalban, amikor felrobbant a gránát. Bartha Tamás azt mondja, elképesztő, hogy ebben a városban ilyesmi megesik.

A szomszédok egyike a robbanás után az ablakból látott valakit Sztanticsék erkélye alatt álldogálni. A rendőrség szerint nem valószínű, hogy ő az elkövető, de feltehetően látta a tettest. Ezért a Szentesi Rendőrkapitányság várja a szemtanú jelentkezését annak reményben, hogy adatokkal tud szolgálni az esetről. Földvári N. István városi rendőrkapitány azt is elmondta lapunknak, hogy a nyomravezetőnek 100 ezer forint jutalmat ajánlottak fel. – A merénylő indítékának kiderítésére a rendőrség a jegyző munkakörébe tartozó ügyeket vizsgálja – jelentette ki a kapitány. Az ismeretlen tettes ellen rongálás és robbanóanyaggal való visszaélés bűncselekmények címén folyik eljárás. Megerősítette, hogy tegnap délelőtt munkatársai nyomoztak a Vásárhelyi úti Black sörözőben. Földvári hangsúlyozta: a robbantás és nyomozás helyszíne az elkövető személyét illetően automatikusan nem hozható összefüggésbe.


Szirbik Imre is a Tóth József utcában lakik

A Tóth József utca nyugodt, csendes környék a Kurca partján. Ebben az utcában lakik Szirbik Imre is. A polgármester alig talál szavakat a történtekre, mélyen megdöbbent. Mint mondja, tizenkét éve dolgozik együtt Sztantics Csabával, akit egyenes, kompromisszumkész és humánus emberként ismer. Szirbik szerint az indítékkal kapcsolatban az tűnik a leglogikusabb magyarázatnak, hogy valakinek nem tetszett a jegyző valamely határozata. – Magyarország jogállam, ahol a törvény adta kereteken belül van lehetőség a véleménynyilvánításra – hangsúlyozta a polgármester, aki nagyon reméli, hogy a rendőrség mihamarabb kézre keríti a tettest.

Robbantásos merényletek a megyében

1994. június 1.: Szegeden a Rókusi templom ajtajában egy idős nő egy műanyag zacskót talált, azt betette a közeli buszmegálló szeméttartójába, ami öt perccel később felrobbant. Egy nő a repeszektől súlyosan megsérült.

1995. december 26.: Gyúlékony anyaggal töltött palackot dobtak be ismeretlen tettesek a szegedi Tátra téri római katolikus templom ablakán. A keletkezett tűz több százezer forint kárt okozott a templom orgonájában.
1997. november 2.: Németh Zoltán helyi vállalkozót a Delhi bár éjszakai mulató előtt robbantották fel a kocsijában. A vállalkozó azonnal meghalt, hárman súlyosan megsérültek.
1998. március 8.: Molotov-koktélt dobtak az SZDSZ hódmezővásárhelyi képviselőjelöltje, Kecskés Ákos szeméttárolójába.

1998. június 23.: Szentesen Molotov-koktélt dobtak egy vállalkozó családi házára. Személyi sérülés nem történt, az anyagi kár értéke mintegy hatmillió forint volt. 



Továbbá:
Dr. Geönczeöl börtönbe vonul
Ezer tő vadkendert találtak Szentesen
Fegyelmi a szentesi kórház vezetőjének