A koszovói pékek burekja Hozzáadás a gyűjtőhöz

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-08-22 | Blahó Gabriella

Mediterrán ízekkel ismerkednek a szentesiek: az olasz taverna közelében most már koszovói albánok is sütnek válogatott finomságokat a sétálóutcán. Ramo, Ilir és Sefsaliuh naponta tizenhárom órát tölt a kemence mellett. Tetszik nekik Szentes, az uniós szabályok viszont egyelőre szokatlanok.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Ramo, Ilir és Sefsaliuh együtt dolgozik a szentesi pékségben Fotó: Tésik Attila
A koszovói Prizen falu lakói felkerekedtek, hogy szerencsét próbáljanak a nagyvilágban. Ramadan Cenaj és Ilir Cenaj a Vajdaság után Szentest választotta, bízva abban, hogy itt megtalálják a számításukat. Melléjük szegődött Sefsaliuh Rrustem – mindannyian pékek. Üzletet nyitottak a korzón, és válogatott finomságokat kínálnak a betérőknek.
Hajnali kettőkor kelnek, és egészen délután három-négy óráig egyfolytában dolgoznak, hogy megteljen a pult illatos, könnyű tésztából készült süteményekkel. Tovább bővült tehát a szentesi választék: a magyar, a francia pékség ízei után itt az albán recept. A burek például a koszovóiak nemzeti specialitása: rétes jellegű tésztában sült, sós, túrós sütemény.

A Ramo pékségben nagy a forgalom. Korábban nehezményezték, hogy a sétálóutca építése miatt a vásárlók nem tudják megközelíteni az üzletet, ezért volt némi kiesés. A beruházás befejeződött, így minden halad a normális mederben, egy-két apróságot leszámítva. Az albánok ugyanis nehezen vették tudomásul, hogy hazájuktól eltérően Szentesen már nagyon szigorú európai uniós szabályokat kell betartani a minőségbiztosítási rendszerben, vagy a munkaszünet megtartásában. Ramóék karácsonykor is ki akartak nyitni – az iszlámban ismeretlenek ezek az ünnepek. Mégis, nagyon igyekeznek az ország szokásaihoz alkalmazkodni, beilleszkedni.

Ramo például tervezte, hogy valamelyik gyermekét itt járatná iskolába, ez a terv azonban még nem vált valóra; felesége és három gyermeke otthon várja. Albán szokás szerint a családokat a férfiak magukra hagyják, és a háztól távol dolgoznak, keresetüket azonban hazaküldik. Egy nagy családi házban akár húszan is laknak egyszerre, a nők pedig kölcsönösen gondoskodnak egymás gyermekeiről. A nőtlen Sefsaliuh és Ilir széles mosollyal azt mondta, Szentesen különösen szépek a lányok.

Ramóékat látni esténként a belvárosban a kávéházi teraszokon, de társaságba nemigen járnak. Fodor Csaba, a tolmács elmondta lapunknak, hogy Csongrád megyében körülbelül egy tucat albán pékség működik, a koszovóiak tartják egymással a kapcsolatot. A horgosi férfi segíti az albánokat a beilleszkedésben, velük szerbül beszélget. Csaba szerint a nagyon sok munkát is örömmel végzik az albánok, jó szándékukhoz nem férhet kétség, biztosan megállják majd a helyüket. A három koszovói pék jelenléte és a finom sütemények – megfigyelők szerint – jót tettek a piaci versenynek. A koszovóiak jól érzik magukat Szentesen, szerintük ez egy „szép és gazdag város".


Továbbá:
Lovon ünnepelték az államalapítást
Független fiatalok versenye Szegváron
A tisztiorvosok több feladata
Csatornát építtet a kastély vevője
Gumicsizmát húz a volt szentesi államtitkár