|
 |
Ramo, Ilir és Sefsaliuh együtt dolgozik a
szentesi pékségben Fotó: Tésik
Attila | A koszovói Prizen falu lakói
felkerekedtek, hogy szerencsét próbáljanak a nagyvilágban. Ramadan
Cenaj és Ilir Cenaj a Vajdaság után Szentest választotta, bízva
abban, hogy itt megtalálják a számításukat. Melléjük szegődött
Sefsaliuh Rrustem – mindannyian pékek. Üzletet nyitottak a korzón,
és válogatott finomságokat kínálnak a betérőknek. Hajnali
kettőkor kelnek, és egészen délután három-négy óráig egyfolytában
dolgoznak, hogy megteljen a pult illatos, könnyű tésztából készült
süteményekkel. Tovább bővült tehát a szentesi választék: a magyar, a
francia pékség ízei után itt az albán recept. A burek például a
koszovóiak nemzeti specialitása: rétes jellegű tésztában sült, sós,
túrós sütemény.
A Ramo pékségben nagy a forgalom. Korábban
nehezményezték, hogy a sétálóutca építése miatt a vásárlók nem
tudják megközelíteni az üzletet, ezért volt némi kiesés. A beruházás
befejeződött, így minden halad a normális mederben, egy-két
apróságot leszámítva. Az albánok ugyanis nehezen vették tudomásul,
hogy hazájuktól eltérően Szentesen már nagyon szigorú európai uniós
szabályokat kell betartani a minőségbiztosítási rendszerben, vagy a
munkaszünet megtartásában. Ramóék karácsonykor is ki akartak nyitni
– az iszlámban ismeretlenek ezek az ünnepek. Mégis, nagyon
igyekeznek az ország szokásaihoz alkalmazkodni,
beilleszkedni.
Ramo például tervezte, hogy valamelyik
gyermekét itt járatná iskolába, ez a terv azonban még nem vált
valóra; felesége és három gyermeke otthon várja. Albán szokás
szerint a családokat a férfiak magukra hagyják, és a háztól távol
dolgoznak, keresetüket azonban hazaküldik. Egy nagy családi házban
akár húszan is laknak egyszerre, a nők pedig kölcsönösen
gondoskodnak egymás gyermekeiről. A nőtlen Sefsaliuh és Ilir széles
mosollyal azt mondta, Szentesen különösen szépek a lányok.
Ramóékat látni esténként a belvárosban a kávéházi
teraszokon, de társaságba nemigen járnak. Fodor Csaba, a tolmács
elmondta lapunknak, hogy Csongrád megyében körülbelül egy tucat
albán pékség működik, a koszovóiak tartják egymással a kapcsolatot.
A horgosi férfi segíti az albánokat a beilleszkedésben, velük
szerbül beszélget. Csaba szerint a nagyon sok munkát is örömmel
végzik az albánok, jó szándékukhoz nem férhet kétség, biztosan
megállják majd a helyüket. A három koszovói pék jelenléte és a finom
sütemények – megfigyelők szerint – jót tettek a piaci versenynek. A
koszovóiak jól érzik magukat Szentesen, szerintük ez egy „szép és
gazdag város".
|