Független fiatalok versenye Szegváron Hozzáadás a gyűjtőhöz
Ki lesz a polgármester?

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-08-18 |

Sorozatunkban a Csongrád megyei kistelepüléseken igyekszünk felmérni a politikai erőviszonyokat az önkormányzati választások előtt. Ki lesz a falu vezetője? – latolgatjuk helyi politikusok segítségével, ezúttal Szegváron.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Meglepő bejelentést tett a legutóbbi testületi ülésen a falu vezetői előtt Szenczi Sándorné: nem indul a helyhatósági választásokon. A jelenlegi polgármester asszony hívei nehezen vették ezt tudomásul, hiszen számítottak jelenlétére a következő négy évben. Nevét szinte mindenki tisztelettel említi. A matematika–fizika szakos tanárnő elmúlt hatvanéves, és szeretne most már magával, a családjával foglalkozni. Számos konkrét eredmény és a közösségi élet kiteljesedése fűződik a nevéhez, melyekért megküzdött az elmúlt nyolc évben. Piroska azt mondja, itt az ideje, hogy a fiatalok építsék a falut.

Korábban efféléket lehetett hallani Szegváron: „A faluban két polgármester van: az egyik egy hölgy, akit nyolc éve választottunk, a másik a Gémes." Gémes László harmincnégy éves, mezőgazdász. A Fiatal Gazdák Országos Szövetségének alelnökeként uniós kapcsolatainak birtokában letett már néhány eredményt Szegvár asztalára. Az ő közvetítésével érkezett a faluba hetvenmillió forint. A Kurca Völgy Egyesület elnökeként a tagokkal együtt dolgozik a csatorna rendbetételéért. A szegváriak közül sokan vállalják, hogy társadalmi munkában tevékenykedjenek, őket megnyerni a polgármester asszony és Gémes László egyaránt képes.

A szentesi kistérség legnagyobb településén jelentős fölénnyel nyert a jobboldal az országgyűlési választásokon. A korábbi helyhatósági kampányok tapasztalata is erre utal: Szegváron csak a polgári oldallal lehet nyerni – vélik sokan. A baloldali kormány felkérésére a fiatal gazdaszövetség megalkotta Magyarország uniós mezőgazdasági programját az agrárium fiatalabb generációját érintő területén. Gémes a szervezet függetlenségét előnynek tartja. „Brüsszelben a magyar gazdák érdekeit képviseljük" – mondta.

Az SZDSZ-es Buda Richárd korábban kilépett a Kurca Völgy Egyesületből, mert nem értett egyet annak vezetésével, és független polgármesterjelöltként indul Gémessel szemben. Sem párt, sem szervezet nem áll tehát a huszonkilenc esztendős fiatalember mögött, aki szabadelvűnek vallja magát.

Vidékfejlesztési szakember, agrármérnök, egy finn cég szaktanácsadójaként dolgozik. Szeretné kortársait visszahívni Szegvárra, hogy megszerzett tudásuk birtokában itthon szolgálják a fejlődést.
Rajtuk kívül lehet még számítani más indulókra is. Bárki is akar győzni, Szegváron egy szempontból minden jelölt előnyt élvez: a falu életerős, véleményformálásban nyílt és igényes közösség.


Továbbá:
A tisztiorvosok több feladata
Csatornát építtet a kastély vevője
Gumicsizmát húz a volt szentesi államtitkár
Bíróság dönti majd el, ki nevelheti fel Koncz Judit lányát
Szigetelik a homlokzatot