Műemléki védelem alatt a szentesi téglagyár Hozzáadás a gyűjtőhöz
Fellebbezett a tulajdonos, bontana

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-08-11 | Balázsi Irén

Országos műemléki védelem alá helyezte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a szentesi Zsoldos-féle téglagyárat. A város iparát megalapozó család hagyatékát nem lehet elbontani a határozat szerint. A kecskeméti tulajdonos fellebbezést nyújtott be a döntés ellen.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Fotó: Tésik Attila
A fábiáni út mentén a Zsoldos család egykori téglagyára ipartörténeti emlék, amelyhez ragaszkodnak a szentesiek. A köztiszteletnek örvendő famíliának vitathatatlan érdemei vannak abban, hogy a 19. század második felében sok helybelinek megélhetést nyújtó gyártelep létesült gőzmalommal, téglaégetővel, bányával, kisvasúttal és más üzemekkel. Mint arról lapunkban beszámoltunk, tavaly még termeltek is a gyárban, de alapos felújítás kellett volna ahhoz, hogy ne veszteségesen készüljenek a téglák. Később elbocsátották a dolgozókat, és bezárták az üzemet.

Lapunk tudomására jutott, hogy az új tulajdonos le akarja bontatni az egykoron szebb napokat megélt Zsoldos-féle téglagyárat. Bontási engedélyt azonban csak a gyár körüli melléképületekre kapott a kecskeméti Erdősi Mátyás. A szentesi polgármesteri hivatal műszaki osztályvezetője, Czirok Jánosné érdeklődésünkre elmondta: a város helyi védelem alá vette a gyárat, amely azt jelenti, hogy nem szabad lebontani.

A védetté nyilvánítás az önkormányzatnak nem jelent kötelezettséget: az ingatlantulajdonosnak kell az épületre ügyelnie. Ám közben a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal országos védelem alá is helyezte a Zsoldos család téglagyárát, ideiglenesen egy évre. A műszaki osztályvezető tájékoztatása szerint a helyi védettségről szóló képviselő-testületi határozat mindaddig érvényben marad, amíg el nem dől az ipartörténeti emlékhely sorsa.

Lapunknak korábban azt nyilatkozta Erdősi Mátyás, hogy a műemlékvédőkkel közösen keresik majd a forrást a szentesi téglagyár rendbehozatalára, hogy az épület fennmaradjon. Annak szomszédságában pedig egy logisztikai központot szándékozik létesíteni, ahol munkahelyeket teremt a helybelieknek. Megkérdeztük tegnap a tulajdonost, hol tartanak a tervük megvalósításával. Azt a választ kaptuk: nincs semmilyen védelem alatt az üzem, mert ők fellebbezést nyújtottak be a védetté nyilvánítás ellen.


Továbbá:
Míg a kampány tart, leveti az egyenruhát
Sikeres civilek fogtak össze Szentesen
Még egyszer nem szabadul el a klór
Japánban is termesztik a szentesi paprikát
Az aláírások megérkeztek Sólyom László hivatalába