Míg a kampány tart, leveti az egyenruhát Hozzáadás a gyűjtőhöz
Földvári Nagy István a fegyverét is leadja

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-08-10 | Balázsi Irén

Leveti az egyenruhát, leadja a szolgálati fegyverét, és csak látogatóként megy be a rendőrségre augusztus végétől október elejéig Földvári Nagy István szentesi kapitány, aki független polgármesterjelöltként indul az önkormányzati választásokon. Ezalatt az illetménye sem jár neki. Ha győz az 55 éves rendőr alezredes, nyugállományba vonul a rendőrségtől – ha nem, visszaül a kapitányi székébe.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Földvári Nagy István szentesi rendőrkapitány e hónap végéig még biztosan használja a szolgálati autót. Fotó: Tésik Attila
Azt nem tiltja a törvény, hogy ajánlószelvényeket fogadjon el Földvári Nagy István szentesi rendőrkapitány, aki egy független személyiségekből álló civil szervezet polgármesterjelöltjeként indul az önkormányzati választásokon. A kopogtatócédulák elfogadása ugyanis nem ellentétes semmiféle előírással. A szolgálatban lévő Földvári Nagy István alezredes, rendőrségi főtanácsos bejelentette Lukács János megyei főkapitánynak, hogy jelölteti magát a helyhatósági választásokon.

A megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója, Nagy Mihály lapunk érdeklődésére azt mondta: a szentesi kapitány szuverén ember, akinek joga van indulni a polgármesteri tisztségért. Úgy egyeztek meg, hogy ha Földvári hivatalosan is jelölt lesz, akkor szünetel majd a szolgálati viszonya. Nagy Mihály alezredes átmeneti helyzetnek nevezte az októberi választásokig tartó állapotot, ahhoz hasonlította, mintha szabadságon lenne a szentesi kapitány.

Volt már rá példa

Lapunk kérdésére, miszerint volt-e már arra példa Csongrád megyében, hogy szolgálati viszonyban lévő rendőr indult önkormányzati választásokon, azt válaszolta a bűnügyi igazgató: egy osztályvezető jelöltette magát helyhatósági képviselőnek, egy másik rendőr pedig egy kistelepülésen szállt ringbe a polgármesteri székért. Az illető fizetés nélküli szabadságon volt a kampány idején a választásokig.

Az ötvenöt éves Földvári Nagy István 31 éve rendőr, és 11 esztendeje kapitány Szentesen. A rendszerváltozás utáni első ciklusban már volt önkormányzati képviselő. Az akkori jogszabályok ugyanis még lehetővé tették, hogy szolgálati viszonyban lévő rendőr vállalhatott képviselőséget. Lapunk érdeklődésére tegnap azt mondta a kapitány: ő bejelentette Lukács János dandártábornoknak, hogy független önkormányzati képviselőként indulni kíván a választásokon. A civilekből szerveződött csapat őt választotta polgármester-aspiránsnak. A megyei rendőrfőkapitány azt kérte Földváritól: jelezze, ha nyilvántartásba veszik.

A szentesi rendőrség vezetője azt tervezi, hogy augusztus végén vagy szeptember elején adja le az ajánlószelvényeket, s attól kezdve szünetelteti a szolgálati viszonyát. Akkor leteszi az egyenruháját, a fegyverét, és a rendőrségre csak látogatóként megy majd be az októberi választásokig. Amíg szünetel a szolgálati viszonya, természetesen illetmény sem jár neki a rendőrségtől. Ha Földvári Nagy Istvánt megválasztják polgármesternek vagy helyhatósági képviselőnek, a mandátum megszerzésekor eldönti majd, hogy nyugállományba vonul-e vagy tovább szünetelteti a szolgálati viszonyát. Kérdésünkre, mit tervez arra az esetre, ha nem ő nyeri meg a választást, azt mondta: folytatja a munkáját Szentes rendőrkapitányaként.


Továbbá:
Sikeres civilek fogtak össze Szentesen
Még egyszer nem szabadul el a klór
Japánban is termesztik a szentesi paprikát
Az aláírások megérkeztek Sólyom László hivatalába
A miniszterre várnak Páhiék