SZDSZ: ahány város, annyi szokás Hozzáadás a gyűjtőhöz
A szabad demokraták hol egyéni, hol közös listát állítanak

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-08-08 |

A szabad demokraták Vásárhelyen önállóan indulnak az önkormányzati választásokon. Szentesen közös listát állítanak a szocialistákkal, Csongrádon viszont egyénit. Makón egy képviselő- jelöltet indítanak. Szegeden lesznek közös jelöltjeik, de néhány körzetben versengenek is az MSZP-vel. Az utóbbi négy városban a liberálisok a szocialisták polgármesterjelöltjét támogatják. A megyei szervezet nem befolyásolta a helyiek döntését.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Sándor Klára, Kuncze Gábor és Nagy Sándor Szegeden, a legutóbbi kampány idején. Az SZDSZ sok helyen most is együttműködik az MSZP-vel. Illusztráció: Schmidt Andrea
Az őszi önkormányzati választásokra a Csongrád megyei városokban a Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) alapszervezetei maguk dönthetik el, kiket jelölnek, illetve közös vagy egyéni listákat állítnak.
– A megyei szervezet ebbe nem szól bele: azért bízzuk a helyiekre a döntést, mert ők ismerik az ottani körülményeket, felülről nem lenne érdemes irányítani – nyilatkozta lapunknak Szűcs Lajos, az SZDSZ megyei választmányának alelnöke.

Szentesen közös listát állítanak a Magyar Szocialista Párttal (MSZP). A tizennégy körzetből háromban lesz SZDSZ-es jelölt: Füsti Molnár Lajos és Csernus László vállalkozók, valamint Szűcs Lajos, aki a jelenlegi alpolgármester. A szentesi szabad demokraták a szocialisták polgármester-jelöltjét, Szirbik Imrét támogatják.

Makón az SZDSZ-nek nincs külön alapszervezete, Szegedhez tartoznak, önálló listát nem állítanak. A 2-es körzetben viszont lesz képviselőjelöltjük, Siket István személyében, őt a Polgári Szövetség Makóért (PSZM) is támogatja. A polgármesterjelölt: Buzás Péter (MSZP–SZDSZ–PSZM).

Csongrádon egyéni listát állítanak a liberálisok. A névsor még nem ismeretes, várhatóan a hét végén hozzák nyilvánosságra. Az azonban már biztos, hogy a szocialisták polgármesterjelöltjét, Bedő Tamást támogatják.

Az SZDSZ vásárhelyi alapszervezete teljesen önállóan indul az önkormányzati választásokon, még saját polgármesterjelöltjük is lesz. A lapunkhoz eljuttatott közleményükben ezt azzal indokolták, hogy ezzel a valódi választás lehetőségét kívánják biztosítani. Ám egyelőre Vásárhelyen sem ismertes az indulók névsora, a polgármesterjelölt nevét sem hozták nyilvánosságra.

Szegeden az SZDSZ részletes megállapodást kötött az MSZP-vel, eszerint támogatják Botka László polgármesterjelöltet, és lesznek közös képviselő-jelöltjeik. Hat választókörzetben az SZDSZ adja a közös jelöltet, tizenháromban az MSZP-st támogatják, de ötben egymás ellen is indul SZDSZ-es és az MSZP-s politikus. Önálló listát is állítanak a liberálisok. Nagy Sándor, a párt városi elnöke azt mondta, azért választották ezt a megoldást, mert így látják biztosítottnak azt, hogy a két párt jelöltjei a lehető legtöbb helyet szerezzék meg a közgyűlésben.


Továbbá:
Most éppen a régi ötös út a gyorsabb
Kilencmilliárdot kaptak a gazdák
Kátyútól kátyúig bicikliztünk
Elkészültek Bálint Sándor boldoggá avatási aktái
Tankönyvek – változó árakon