Japánban is termesztik a szentesi paprikát Hozzáadás a gyűjtőhöz
A Távol-Kelet csodája lehet a magyar zöldség

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-08-07 | Blahó Gabriella

Szeptemberben ismét Japánba utazik a szentesi Lantos Ferenc kertészmérnök, hogy a Távol-Keleten egyengesse a magyar paprika útját. A szigetországban már elkezdődött a termesztés, és a helyi igényeknek megfelelően már öntetet is gyártanak a Szentesen nemesített paradicsompaprikából.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Lantos Ferenc kertészmérnök (középen) kollégáival egy japán fóliában. Fotó: Archív
A japán kertészek látnak fantáziát a szentesi paprikában: Tokió mellett egy kis faluban 10 hektáron hozzáfogtak a termesztéshez. A fővároshoz tartozó Sowa Mura nevű település lakói fóliasátrakat építettek, és piros paradicsompaprikát nevelnek. A vállalkozó cég vezetője, Sakai San azt tervezi, hogy mind a négy szigeten áruba bocsátja a paprikát és az abból készült öntetet.

Sakai és a szentesi Lantos Ferenc szakmai kapcsolata és barátsága éppen egyesztendős. A kertészmérnök részt vett Tokióban egy nemzetközi környezetvédelmi kiállításon, ahol megismerkedett a főváros egyik kerületének polgármesterével, átadva neki Szirbik Imre ajándékát. Kobayashi Soncho San örömmel vette a vetőmagokat, és segített a távolról érkezett magyarnak a helyi viszonyok között tájékozódni. Így aztán Lantos Ferenc szakmai irányítása mellett elkezdődött Sowa Murában a paprikatermesztés – hagyományos technológiával.

Lantos Ferenc szakmai tudására szükség lett a szigetországban, ugyanis a Fuji közelében a hő hatására kioldódott a termőtalajból a kalcium, ennek következtében sötétbarna foltok jelentek meg a piros húsú zöldségen: elszaporodott a xantomonasz nevű baktérium, tönkrement az egész termés. A szentesi szakember elektronikus levelezés útján adott tanácsokkal megoldotta a japánok problémáját, akik most hálásak. Szeptemberben újra a szigetországba utazik a magyar kertészmérnök, hogy ellenőrizze a termesztést.

Elsősorban saját pénzén, magányos szamurájként küzd a hungaricum jövőjéért a Távol-Keleten Lantos Ferenc. Pedig szerinte óriási üzlet lehet a magyar vállalkozások számára a japán piac, ugyanis az országnak csaknem kétszázmillió lakója van. Ha minden japán csak egyetlen paprikát eszik is meg – átérezve annak könnyed, édes zamatát – ízelítőt kap Magyarországról. A japánok pedig nagyon is kíváncsiak ránk.

A zöldségből most öntetet készítenek Japánban, ez kiváló étel köretek és húsok mellé. Lantos Ferenc kapott két üveggel – már el is fogyasztotta mind. Furcsállja, hogy itthon a szupermarketekben Uncle Ben's mártást veszünk, és azt visszük haza a magyar paprikából készült ínyencségek helyett. A Szentesi Mag Kft. munkatársa kutatókollégáival együtt a Kurca partján egyelőre csak őrizni tudja a növénynemesítő Szalva Péter hagyatékát. A fajtafenntartáson kívül a hazai tőkéből egyébre nem futja, a holland kertészetek jóval erősebben terjeszkednek a világban. A Tokió melletti tíz hektár mégis jövőt jelent a szentesi paprika számára – legalábbis ebben bízik Lantos Ferenc.


Továbbá:
Az aláírások megérkeztek Sólyom László hivatalába
A miniszterre várnak Páhiék
Diána után sírnak a nagyszülők
Újszentesi alkotókat is várnak a gólyás házba
Fenyves: A poszt szükséges