Japánban is termesztik a
szentesi paprikát A
Távol-Kelet csodája lehet a magyar zöldség
Ajánlja a cikket?
| 2006-08-07 |
Blahó Gabriella
Szeptemberben ismét Japánba utazik a szentesi Lantos
Ferenc kertészmérnök, hogy a Távol-Keleten egyengesse a magyar
paprika útját. A szigetországban már elkezdődött a termesztés, és a
helyi igényeknek megfelelően már öntetet is gyártanak a Szentesen
nemesített paradicsompaprikából.
Lantos Ferenc kertészmérnök (középen)
kollégáival egy japán fóliában. Fotó:
Archív
A japán kertészek látnak
fantáziát a szentesi paprikában: Tokió mellett egy kis faluban 10
hektáron hozzáfogtak a termesztéshez. A fővároshoz tartozó Sowa Mura
nevű település lakói fóliasátrakat építettek, és piros
paradicsompaprikát nevelnek. A vállalkozó cég vezetője, Sakai San
azt tervezi, hogy mind a négy szigeten áruba bocsátja a paprikát és
az abból készült öntetet.
Sakai és a szentesi Lantos Ferenc
szakmai kapcsolata és barátsága éppen egyesztendős. A kertészmérnök
részt vett Tokióban egy nemzetközi környezetvédelmi kiállításon,
ahol megismerkedett a főváros egyik kerületének polgármesterével,
átadva neki Szirbik Imre ajándékát. Kobayashi Soncho San örömmel
vette a vetőmagokat, és segített a távolról érkezett magyarnak a
helyi viszonyok között tájékozódni. Így aztán Lantos Ferenc szakmai
irányítása mellett elkezdődött Sowa Murában a paprikatermesztés –
hagyományos technológiával.
Lantos Ferenc szakmai tudására
szükség lett a szigetországban, ugyanis a Fuji közelében a hő
hatására kioldódott a termőtalajból a kalcium, ennek következtében
sötétbarna foltok jelentek meg a piros húsú zöldségen: elszaporodott
a xantomonasz nevű baktérium, tönkrement az egész termés. A szentesi
szakember elektronikus levelezés útján adott tanácsokkal megoldotta
a japánok problémáját, akik most hálásak. Szeptemberben újra a
szigetországba utazik a magyar kertészmérnök, hogy ellenőrizze a
termesztést.
Elsősorban saját pénzén, magányos szamurájként
küzd a hungaricum jövőjéért a Távol-Keleten Lantos Ferenc. Pedig
szerinte óriási üzlet lehet a magyar vállalkozások számára a japán
piac, ugyanis az országnak csaknem kétszázmillió lakója van. Ha
minden japán csak egyetlen paprikát eszik is meg – átérezve annak
könnyed, édes zamatát – ízelítőt kap Magyarországról. A japánok
pedig nagyon is kíváncsiak ránk.
A zöldségből most öntetet
készítenek Japánban, ez kiváló étel köretek és húsok mellé. Lantos
Ferenc kapott két üveggel – már el is fogyasztotta mind. Furcsállja,
hogy itthon a szupermarketekben Uncle Ben's mártást veszünk, és azt
visszük haza a magyar paprikából készült ínyencségek helyett. A
Szentesi Mag Kft. munkatársa kutatókollégáival együtt a Kurca
partján egyelőre csak őrizni tudja a növénynemesítő Szalva Péter
hagyatékát. A fajtafenntartáson kívül a hazai tőkéből egyébre nem
futja, a holland kertészetek jóval erősebben terjeszkednek a
világban. A Tokió melletti tíz hektár mégis jövőt jelent a szentesi
paprika számára – legalábbis ebben bízik Lantos Ferenc.