Az aláírások megérkeztek Sólyom László hivatalába Hozzáadás a gyűjtőhöz
A kegyelmi kérvény még a szegedi bíróságon van

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-08-05 | Blahó Gabriella

A börtönbüntetésre ítélt szentesi orvosoknak kegyelmet kérő barátok, szimpatizánsok aláírásai megérkeztek a köztársasági elnök hivatalába. A Szegedi Városi Bíróság viszont később továbbítja a dr. Geönczeöl Tibor és dr. Kovács Ágnes által benyújtott kegyelmi kérvényeket az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumba.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Mint arról lapunkban korábban beszámoltunk, postára adtak a szentesiek 5689 aláírást a köztársasági elnöknek címezve. A mellékelt levélben arra kérik az államfőt, gyakoroljon kegyelmet a jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélt dr. Kovács Ágnes volt kórházigazgató és dr. Geönczeöl Tibor baleseti sebész ügyében. Kovács neve mellett 2695, Geönczeölé mellett pedig 2994 szignó szerepelt.

A különösen nagy kárt okozó csalás bűntette miatt elítélt orvosok érdekében született aláírások megérkeztek a Sándor-palotába – erősítette meg Wéber Ferenc. Az államfő szóvivője kérdésünkre válaszolva elmondta: az aláírások hitelességét nem ellenőrizték. Az érvényben lévő jogszabályok szerint a kegyelmi eljárás keretében a civil kezdeményezés semmiféle szempontból nem befolyásolja Sólyom Lászlót a döntésében.

A két elítélt korábban benyújtotta kegyelmi kérvényét a Szegedi Városi Bírósághoz. A bíróság által kiadott közlemény szerint a kérvény elbírálásához szükséges adatokat az elsőfokú hatóságnak kell beszereznie. A két szentesi orvos esetében környezettanulmányt készíttet és erkölcsi bizonyítványt szerez a városi bíróság. Amint ezek az adatok hiánytalanul megérkeznek Szegedre – várhatóan a jövő hét elején – azokat az összes többi irattal együtt továbbítják az igazságügyi és rendészeti miniszterhez, Petrétei Józsefhez.

A miniszter számára adott a lehetőség, hogy javaslattal, vagy anélkül küldje el az államfőnek a kegyelmi kérvényeket, de mindenképpen eljuttatja a Sándor-palotába. A köztársasági elnök aztán mérlegel: kegyelme csak akkor válhat érvényessé, ha az igazságügy-miniszter azt ellenjegyzi.

Szerettük volna, ha az aláírások nagyjából a kegyelmi kérvénnyel egy időben érkeznek meg a köztársasági elnökhöz – fogalmazott Garai Ferencné. Az akció egyik kezdeményezője azt mondta, céljuk elérésében talán mégis segít, hogy a köztársasági elnöknek tudomása van csaknem hatezer támogató kérésről.

Mindkét elítélt szabadlábon várja ügye alakulását. Kovács Ágnes szeptember 21-éig haladékot kapott, addig nem kell börtönbe vonulnia. A bíróság orvos szakértőt rendelt ki, akinek meg kell állapítania, hogy Geönczeöl Tibor tényleg életveszélyes egészségi állapotban van-e. Sorsuk tehát véglegesen hetek múlva dőlhet el.


Továbbá:
A miniszterre várnak Páhiék
Diána után sírnak a nagyszülők
Újszentesi alkotókat is várnak a gólyás házba
Fenyves: A poszt szükséges
Rejtély Sebők Anikó halála