A miniszterre várnak Páhiék Hozzáadás a gyűjtőhöz
Nem kaptak még állami segítséget

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-08-04 | Balázsi Irén

Háromszor telepítették ki a tiszai árvíz miatt a szentesi özv. Páhi Sándornét, aki hetedmagával a gyermekek átmeneti otthonának egy szobájában húzza meg magát április óta. Az ártérben összedőlt házuk helyett a városban szeretnének másikat, ám amíg a kormány nem utalja a kár enyhítésére elkülönített összeget, addig nem tudnak saját otthonra lelni.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Özv. Páhi Sándorné az unokái jövőjére is gondol. Fotó: Tésik Attila
Nemcsak a házát, hanem az egyik fiát is elvette a Tisza a szentesi özv. Páhi Sándornénak, aki áprilisban költözött be a gyermekek átmeneti otthonába hetedmagával. A legnagyobb szobát kapta meg az öt kisgyereket nevelő család, amelynek minden segítséget megadnak az intézmény munkatársai. Ám az ártéri élethez szokott Páhiék már nehezen viselik a bezártságot, és szeretnének saját kertes házat maguknak. A kormány ígérete szerint jár nekik támogatás kárenyhítés címén, mert összedőlt a tiszai strandhoz vezető út mentén az otthonuk, és mindenük odaveszett. A 75 éves Terike néni azt mondta, hogy eddig háromszor telepítették ki őket az árhullámok miatt. Az előző évek áradásait még sikerült átvészelniük először a Nagyörvény utcai idősek klubjának épületében, később már Lapistón, az ottani mezőgazdasági üzem üres helyiségeiben leltek menedékre.

Az önkormányzat Szentes külterületén, Kajánújfaluban talált egy eladó, gazdálkodásra is alkalmas ingatlant a nehéz sorsú családnak. Elférne a komfortos házban Páhi Sándorné, a fia, a menye és öt unoka: a kétéves Lujzi, a négyesztendős Vivien, s a már iskolás Kriszti, Terézke és a legidősebb, a tizenkét éves Tamás. Azt mondta Terike néni: neki az unokák jövőjére is gondolnia kell. Az ártéri házuk négykilométernyire volt a várostól, a kerékpárúton már be tudtak jönni az iskolába a gyerekek.

Késik a kártalanítás

E hét derekán jelent meg a kormányrendelet az árvíz sújtotta családoknak adható állami kárenyhítés feltételeiről. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon Huszár Tibor osztályvezető lapunk érdeklődésére elmondta: a helyhatóságoknak augusztus 15-éig kell „lekérniük" az összeget. Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter szeptember közepéig hozza meg a döntést, és gondoskodik a támogatás átutalásáról a településekre. A megyében a szentesi Páhi családon kívül 459 károsult várja a pénz megérkezését.

Kajánújfalu viszont húsz kilométernél is távolabbra van Szentes belvárosától. Az unokák ráadásul rosszul szoktak lenni a buszon, s az mégsem lehet, hogy naponta gyógyszert vegyenek be hányinger ellen. A gyerekek édesanyját is sajnálja az idős asszony, mert 10-12 órát is dolgozik mezőgazdasági munkásként. S ha elfogadnák a kajáni házat, hajnali 3-kor kelhetne, hogy biciklivel beérjen a szentesi munkahelyére. A családi tanács ezért úgy döntött: nem költözik Kajánújfaluba, ahol nem is nézték meg az eladó házat a buszmegálló közelében.

Páhi Sándorné testvére elment ellenben a szentesi Dózsa György utcába, ahol van egy kertes ház, benne három szoba, konyha, üvegezett folyosó. Ez nagyon tetszik nekik, csak az a baj vele, hogy ott nincs fürdőszoba. – A fiam meg tudná csinálni a vizesblokkot – mondta Terike néni. El vannak keseredve, mert semmi sem akar sikerülni. Ráadásul nemsokára vége a nyárnak, és őszre jó lenne az állami kártalanításból saját otthonhoz jutni.

Nem köteles elfogadni a Páhi család a kajánújfalui házat, amelyet a polgármesteri hivatal közigazgatási osztályvezetője ajánlott. Csányiné dr. Bakró-Nagy Vera csak segíteni akart a bajba került sokgyermekes Páhiéknak. Hozzátette: egyébként olyan ingatlant vásárolhatnak majd az állami támogatásból, amilyet akarnak. A műszaki osztály korábban hatmillió forintra becsülte a családnak az árvíz okozta kárát. A kormány azonban kinyilvánította: a teljes összeget egyetlen károsult sem kapja majd meg.


Továbbá:
Diána után sírnak a nagyszülők
Újszentesi alkotókat is várnak a gólyás házba
Fenyves: A poszt szükséges
Rejtély Sebők Anikó halála
A strandokra menekültek