Ismét a szentesi kórházé a vérellátó Hozzáadás a gyűjtőhöz
Kispál Mihály főorvos várja az önkénteseket

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-08-02 | Balázsi Irén

Újra a szentesi kórház részlegeként működik keddtől a vérellátó központ. Az országos szolgálat meg akarta szüntetni a 39 évvel ezelőtt alapított állomást, de a megye és a város vezetői lobbiztak a megmentéséért.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A szentesi kórház főorvosának, Kispál Mihálynak vitathatatlan érdeme van abban, hogy a vérellátó állomás eredményeit országosan is jegyezték. A 39 évvel ezelőtt alapított intézmény pár esztendővel ezelőttig a kórház osztályaként működött, míg nem az Országos Vérellátó Szolgálathoz csatolták. Az OVSZ azonban anyagi és szakmai szempontokra hivatkozva meg akarta szüntetni. A megye, a város és az egészségügyi intézmény vezetői ebbe nem nyugodtak bele, és lobbizni kezdtek a vérellátó központ megmentéséért. Az önkéntes véradók és a lokálpatrióta helybeliek pedig már azt latolgatták, hogy aláírásokat gyűjtenek. Másfél éves küzdelem után tegnaptól ismét a szentesi kórház részlegeként működik az állomás.

Az első páciens Szirbik Imre polgármester volt, aki azt mondta a vérellátó központ munkatársainak, hogy most már nyugodtan dolgozhatnak. A kórház főigazgatója, Fenyves Ernő megelégedéssel nyugtázta: Kispál Mihály vezetésével folytatódhat a több évtizedes eredményes munka. A főorvos elmondta: évente 5-6 ezer vérvételt végeznek, amelyek 40 százaléka a vérellátónál történik, a többi pedig a környező községekben. A szentesi kórház több vérkészítményt használ, mint a vásárhelyi és a makói intézmény együttvéve. A Kurca-parti vérellátó állomáson pedig meghaladja a levett vér mennyisége azt a mértéket, mint amennyit az említett két városban együtt gyűjtenek. Ezért is működhet a szentesi kórházban a sürgősségi és a balesetsebészeti osztály, valamint az onkológiai centrum. Kispál Mihály nem szeretné, ha krónikus osztályok kórháza lenne a szentesi. Lapunk kérdésére azt is elmondta: minden kedden és szerdán reggel 8-tól 12 óráig várják a véradókat, akik a bizonytalan helyzetben is kitartottak mellettük.


Továbbá:
Egy hét a művészetről
Jó hangulatú őrségváltás a Kurca partján
Szentesen felejtette a táblát a kivitelező
Mélygarázsok épültek
Diána után sírnak a nagyszülők