Tömeges klórgázmérgezés a szentesi strandon Hozzáadás a gyűjtőhöz
Tizenhét gyermeket kellett kórházba szállítani

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-08-02 | Balázsi Irén

Klórmérgezéses tünetekkel szállítottak a szentesi kórházba tegnap tizenhét gyermeket és néhány felnőttet a helyi strandról. A fürdő egyik medencéjébe akkor került nagyobb mennyiségű klór, amikor áramszünet miatt meghibásodott a vízforgató berendezés.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Oxigént kaptak a kórházban a gyerekek Fotó: Tésik Attila
Nagy volt a riadalom tegnap délután négy óra körül a szentesi uszodában, ahol a fürdőzők közül többen rosszul lettek. Maczelka László helyi vállalkozó évtizedek óta bérel kabint a strandon. A férfi elmondta, hogy éppen az ötvenméteres medencébe akart menni, amikor észrevette, hogy barnás színű folyadék folyik a vízbe. Mivel a szúrós szagú folyadékot klórnak vélte, azonnal szólt az úszómesternek. Közben pedig kiparancsolta a gyerekeket és a felnőtteket a vízből.

– Mindez tíz perc alatt zajlott le – idézte fel a történteket Maczelka László. A távolabbi medencéknél a vendégek mindebből csak azt észlelték, hogy három-négy szirénázó mentőautó érkezett a strandra. A nevük elhallgatását kérő fürdőzőktől azt hallottuk: láttak kisgyerekeket, akik hánytak, rosszul voltak, aztán elszállították őket a mentők.

Az uszoda műszaki vezetője, Dévay András az esettel kapcsolatban azt mondta lapunknak, hogy kedden volt egy áramszünetük, amely kiverte a biztosítékot. A hibát akkor vették észre, amikor ismét lett áram. Utána kicserélték a biztosítékot, elindult a vízforgató, de a leállás időtartama alatt beadagolt vegyszer egyszerre került bele a medencébe. – Ez technikai malőr volt, amire nem lehetett felkészülni – állította a műszaki vezető.

Hozzátette: ilyenre még nem volt példa a szentesi strandon. A szúrós
Nem sokkal a baleset után már tiszta volt a levegő az 50 méteres medencénél Fotó: Tésik Attila
szagot aztán elvitte a szél.

A kórház gyermekosztályának folyosóján a tizenegy éves Hámori Botond elmesélte, hogy ő is benne volt a medencében, és nagyon büdös volt a víz. Nem lett rosszul a sportoló kisfiú, csak köhögött. Őt az edzője kérte, hogy jöjjön ki a medencéből. Botond hazament az uszodából, s amikor az édesanyja, Nagy Gabriella is hazaérkezett, akkor a háziorvos tanácsára bementek a kórházba. A vízipólós Bertók Dorina már a kórteremben üldögélt az ágyon néhány kislánnyal. A tizenegy éves, vízipólós Dorinának hányingere volt az uszodában, s mint mondta, alig kapott levegőt. Őt mentővel vitték a kórházba, oxigénmaszkot adtak neki. Dorina este fél 7-kor már úgy érezte, hogy semmi baja sincsen.

– Enyhe klórmérgezéses tünetekkel érkezett az osztályra tizenhét gyerek, akik közül egy sincs súlyos állapotban – tudtuk meg Illyés Mária főorvostól. Elképzelhető, hogy a gyerekek közül három-négynek bent kell maradnia megfigyelésre, a többieket már tegnap hazaengedték.



Továbbá:
Kovács Ágnes: Ártatlan vagyok
Dr. Geönczeöl börtönbe vonul
Ezer tő vadkendert találtak Szentesen
Fegyelmi a szentesi kórház vezetőjének