Százéves a bökényi vízlépcső Hozzáadás a gyűjtőhöz

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-08-02 |

Jubileumi emlékülést rendezett tegnap Szentesen a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Hidrológiai Társaság, a Víz, Világ, Partnerség Magyarország Alapítvány, amelyen részt vettek a víziközmű szövetség és a vízgazdálkodási társulatok képviselői is.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A tanácskozáson a szervezetek vezetői aláírtak egy kiáltványt, amely arra figyelmeztet, hogy „az emberiség egy vízválság terhével lépett a 21. századba". A vízkészletből egyre nehezebb kielégíteni a társadalom és az élővilág igényeit. Elhangzott: 2015-ig az Európai Unió tagállamaiban jó állapotba kell hozni minden felszíni és az alatti vizet.

A konferencia apropóját az adta, hogy száz éve épült meg a bökényi duzzasztó és hajózsilip a Körösön, amely műtárgy Szentestől pár kilométerre van. Bökényi vízlépcsőnek emlegették a szakemberek az építményt, amely az elmúlt évtizedekben tönkrement, mert nem költöttek a felújítására. Huszár László, a Konstruktőr Kft. ügyvezető igazgatója mondta: a körösi–tiszai hajózás érdekében a százéves bökényi duzzasztó helyreállítása elengedhetetlen.