Egy hét a művészetről Hozzáadás a gyűjtőhöz
Alkotótábort tartanak a szegvári kastélyban

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-08-02 | Blahó Gabriella

A szegvári amatőr mozgalom számára kiemelkedő idő az egy hétig tartó alkotótábor. A kastélyban neves művészek tanítják a fiatalokat, akik bátrak, mert mernek alkotni.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A fiatal tanítványok és a szegedi mester, Szűcs Árpád festő Fotó: Karnok Csaba
A faluban nagyon sokan éreznek késztetést a festésre, faragásra, zenélésre és a művészethez közeli tevékenységekre. A számos lelkes amatőr közül az évek óta tartó szellemi együttlétből kivált már néhány tehetség, akiknek nevét a szakma is jegyzi. Az alkotótábort éppen azért rendezi meg a művelődési ház a kastélyban, hogy más városokból érkezett neves művészek segítségével a fiatal alkotni vágyó csapat tanuljon valamit. A szegedi Szűcs Árpádot a fény festőjeként említik csodálói.

A hetvenhárom éves mester lát: finom szemcsékre bontja a teret és annak rezgését színes fénypontokban ábrázolja. A síkra vetített felület valójában valamennyi dimenziót megmutatja és a végtelenről beszél. A művész szerint az alkotótábor jó alkalom a fiataloknak a tanulásra, ő legfeljebb kikapcsolódik. Ez a hét neki kirándulás, közben sütkérezik, simogatja lelkét a tanítványok kedve. Szerinte a falu adott már a világnak néhány nagyszerű művészt, említette például Kulbert György faszobrászt. Berényi István festőről azt mondta: egyértelműen tehetséges. Stílusa különbözik az övétől, ugyanazt a dallamot el lehet játszani másként, mégis a dallam a lényeg – fogalmazott.

A mester szavaira figyelő kamaszok spachtlival próbálják a fényt vászonra vinni, Kulbert intelmei mellett faragni a fát. A szentesi Nagy Norbert a lelkes tanulásban véletlenül vágta meg az ujját a kétélű késsel, de tanításként mást kapott Gyuritól: az alkotás szabad folyamatában ő csatorna legyen az üzenet számára. Szintén a városból érkezett Szabó Zsanett, Mindszentről Menyhárt Gabriella, a faluból Szabó Gábor – a fiatalok mind nagyon jól érezték magukat a kastélyban. Összes termeiben kortárs magyar alkotók Biblia-témájú munkái láthatók az Oltalom Alapítvány jóvoltából. A kecskeméti Virók Csilla festőművész is szerepel a két hétig látogatható tárlaton. A festőnő rendkívül termékeny és nagyon sokféle módon alkot ösztönösen. A táborlakók energiabombaként említik a művészt, aki szinte mindig mosolyog. Egyetlen negatív gondolatot nem engedek meg magamnak – mondta Csilla. Szerinte a szegváriak befogadóak, s ha ő ide érkezik, egyet érez: nyugodtan megnyithatja a szívét. A szív hangján énekel a kastélyban esténként Dorogi Zsuzsanna énektanárnő, aki a hangjával gyógyít. Tényleg. A Kecskemétről érkezett zeneművelő gitárral a kezében mondta a falubeliekről: árad belőlük az önzetlenség.


Továbbá:
Ismét a szentesi kórházé a vérellátó
Jó hangulatú őrségváltás a Kurca partján
Szentesen felejtette a táblát a kivitelező
Mélygarázsok épültek
Diána után sírnak a nagyszülők