Most még ötvenszázalékos a kihasználtság Hozzáadás a gyűjtőhöz
Elfér a kukorica is a szentesi gabonatárolóban

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-07-31 | Balázsi Irén

Intervenciós raktárként működik a Szentesi Gabonaszövetkezet tavaly novemberben átadott tárolója, amely megvédi a termelőket attól, hogy a kereskedőknek olcsón adják el a terményüket. Jelenleg ötvenszázalékos a raktár kihasználtsága, ám a kukorica betakarítása után várhatóan megtelik a tároló.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Badár Imre szerint jól jött a számítógép vezérelte tároló a termelőknek Fotó: Tésik Attila
Túltermelési válság volt gabonából 2004-ben, amikor az akkori agrárminiszter, Német Imre kezdeményezésére új tárolókat kezdtek építeni. A Szentesi Gabonaszövetkezet raktárát tavaly novemberben adták át. A beruházás 270 millió forintba került. Badár Imre, a szövetkezet akkori elnöke, egyben a tároló társtulajdonosa azt mondta: uniós pályázaton nyertek 90 milliót, mellétették az önerőt és a banki hitelt. A létesítmény 15 ezer tonna búza és kukorica befogadására alkalmas.

Badár szerint nagy szükség volt a raktárra, mert a szövetkezetük 7-8 ezer hektáron gazdálkodó 43 tagja aratáskor nem tudta elhelyezni a termést. Most viszont már nincsenek kiszolgáltatva a kereskedők diktátumának, nem adják el olcsón a gabonát csak azért, hogy megszabaduljanak tőle. Közismert: mindig a betakarításkor lehet a legalacsonyabb áron értékesíteni a termést. A szentesi gazdálkodók szempontjából nagy lépésnek nevezte Badár az uniós szabványok alapján épült, számítógép vezérelte tároló megépítését. Igaz, a kedvezőtlen
Megtelnek a silók

Az Árpád-Agrár Zrt. és a Kórógy Menti Szövetkezet tárolója is tavaly novemberre készült el a Szentesi Gabonaszövetkezethez hasonló feltételekkel. Az Árpád silóiban most búza van, és a kihasználtság százszázalékos. A Kórógy menti nagyüzem intervenciós raktára 60–70 százalékig megtelt zömében kukoricával, augusztusban pedig kilencven százalékot meghaladóan használják ki a kapacitást. 
időjárás miatt búzából most átlagos a termés, a tavalyi hektáronkénti 60 tonnához viszonyítva csak 45-50 tonna, de a kukorica hozama jónak ígérkezik. Kell tehát a hely a terménynek.

A létesítmény megvalósításához felvett banki hitel egy részének törlesztésére évekre bérbe adták a silót az agrártárcának. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal akkor veszi igénybe, ha túlkínálat van gabonából. Nemrégiben itt helyezték el például az árpádhalmi termelők tavalyi kukoricáját. Szarvas Pál, a Szentesi Gabonaszövetkezet jelenlegi elnöke azt magyarázta: az intervenció lényege, hogy a piacról kivonják a gabonát – túltermelés esetén – lehetőleg az Európai Unión kívüli országokba. Az intervenciós felajánlásokat november elejétől fogadják a következő év májusáig. Elismerte ugyanakkor: az a termelő, akinek a betakarítás után rögtön pénzre van szüksége, eladja a gabonát a kereskedőknek. Az elnöktől megtudtuk azt is, hogy a szövetkezetükben a tároló kihasználtsága jelenleg mintegy ötvenszázalékos. De bíznak abban, hogy a kukorica betakarítása után megtelik a raktár.






Továbbá:
Kevesen döntik önként a tőkét
Egy nagyvállalat lett a két korábbi versenytársból
Megyeszerte ismertté vált a Presztízs-díjas Móra-Color
A Balaton továbbra is olcsóbb
Világélvonalban a Solvo