A pénz a kulcs Hozzáadás a gyűjtőhöz
Molnár B. Imre jegyzete

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-07-28 | Molnár B. Imre

"A múzeum tulajdonképpen monopolhelyzetben van. Lehet, hogy túl magas költségekkel működik; lehet, hogy talán túl visszafogottan fejleszt, vagy épp nem a maximumot nyújtja a látogatóknak. Nem tudni, mert a közszférában ezt nem vizsgálják."
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A megye kiüresedett, jelen formájában igazából értelmetlen dolog. Lényege ma már csak az, hogy működtet egy csomó intézményt, melyeknek jó része alulfinanszírozott. Szomorú trend: azokat a feladatokat, amelyekkel nem birkóznak meg a települések, átpasszolják a megyének.

Hogy azután a megyei önkormányzat mennyivel hatékonyabb üzemeltető, azt nem lehet tudni. Mint ahogy azt sem, mennyire hatékonyak maguk az intézmények. Mikor dolgozik jól a múzeum? Mivel mérjük egyáltalán a hatékonyságát? Ezek a kérdések csak akkor válnak érdekessé, amikor kiderül, egy olyan nyugodt, álmosnak tűnő helyen is kitörhetnek viharok, mint a megyei múzeumi szervezet.

A múzeum tulajdonképpen monopolhelyzetben van. Lehet, hogy túl magas költségekkel működik; lehet, hogy talán túl visszafogottan fejleszt, vagy épp nem a maximumot nyújtja a látogatóknak. Nem tudni, mert a közszférában ezt nem vizsgálják. Közgazdászok írják, hogy az ilyen intézmények önzők, saját érdekük az első. Fontosabb számukra, hogy minél több támogatást kapjanak, mint hogy a pénzt jól költsék el. Azt is rögzíti a szakirodalom: a közösség legfeljebb a választásokon dönthet arról, elégedett-e a közintézmények működésével. Rossz működés esetén leszavazhatja a kormányzó pártot – ez azonban túl áttételes és általánosító megoldás.

A rosszul működő múzeum ügye ennél pikánsabb. Pocsék kiállítások miatt ugyanis nem esik egy párt népszerűsége. A gazdálkodás ügyeiről meg nem tud a közönség, a közösség. Ha viszont maguk a megyei politikusok teregetik ki a szennyest, akkor a nyilvánosság számára is kiderül: baj van, hanyagul bántak az autópályapénzzel. Talán azért, mert óriási volt a lehetőség, a kísértés. A múzeum egyszeri, megismételhetetlen lehetőséget, milliárdos megrendelést kapott.

Ahogy egy képviselő mondta: az intézményeknél vagy abból van a baj, ha nincs elég pénz, vagy abból, ha hirtelen túl sok pénzük lesz.


Továbbá:
Lapos igazságok
Rémtörténet kérdésekkel
Szállj le, legény, az ülésből!
Törvénytől sújtva
Az ember elesik