Elbocsátották Vörös Gabriellát az igazgatói állásából Hozzáadás a gyűjtőhöz
A Csongrád Megyei Közgyűlés rendőrségi feljelentést is tesz

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-07-27 |

Az intézményben felderített gazdálkodási szabálytalanságok nyomán indult fegyelmi eljárás lezárásaként a Csongrád Megyei Közgyűlés ma döntött Vörös Gabriella, a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatójának elbocsátásáról.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
A közgyűlés határozott arról is, hogy az M5-ös autópálya nyomvonalán végzett ásatásokkal kapcsolatban vagyon elleni bűncselekmények gyanúja is felmerült, ezért az ügy teljes körű feltárása érdekében a rendőrséghez fordul, és feljelentést tesz.

Frank József, a közgyűlés elnöke a fegyelmi tárgyalás során elmondta, a múzeum az M5-ös autópálya nyomvonalán elvégzendő régészeti munkálatokra mintegy egymilliárd forint keretösszegű szerződést kötött a Nemzeti Autópálya Rt.-vel. A munka zömét alvállalkozók bevonásával végezte el a közintézmény. A költségek legnagyobb részét - mintegy 500 millió forintot - kitevő kézi földmunkákra közbeszerzési eljáráson 2003 elején az Arch-homo Bt.-t választották ki. A cég tulajdonosai 2004 tavaszán jelezték, hogy a betéti társaság korlátolt felelősségű társasággá alakul át. Ez azonban nem történt meg, s a két cég párhuzamosan működött tovább, így a múzeum megsértette a közbeszerzési törvényt, mivel ettől az időszaktól kezdve nem az eljárás során kiválasztott társaság végezte a munkát.

A vizsgálat számviteli szabálytalanságokat is feltárt: az elszámolások szerint volt olyan munkavállaló, aki naponta több mint 30 órát, havonta pedig öt-hétszáz órát dolgozott az ásatásokon. Az alvállalkozó a 2004 novemberét megelőző időszakról annak ellenére nem tudott jelenléti íveket bemutatni, hogy a munka időarányos díjazásáról állapodott meg a cég és a közintézmény. A múzeum ennek ellenére 2004 novemberét megelőzően 320 millió forintot, majd ezt követően további 175 millió forintot fizetett ki a társaságoknak.

Vörös Gabriella, aki nem volt jelen a fegyelmi tárgyaláson. A határozat kézhezvételét követően dönt arról, hogy megtámadja-e a munkaügyi bíróságon a döntést.

Forrás: HVG


Továbbá:
Péntekig kézbesítik az önkormányzati ajánlószelvényeket
Többen is tanúskodhatnak a házasságkötésekkor
Több száz üres álláshely a Vám- és Pénzügyőrségnél
Nincs több haladék a háziorvosoknak
Mindenkit érintenek az augusztusi változások