Újszentesi alkotókat is várnak a gólyás házba Hozzáadás a gyűjtőhöz
Augusztus végéig befejeződik a felújítás

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-07-27 | Balázsi Irén

A szentesi Petőfi utcában augusztus végéig befejeződik a műemléki gólyás ház teljes felújítása. A rekonstrukció mintegy százmillió forintba kerül. Az önkormányzat művészetek házaként akarja hasznosítani az épületet, amelyben kézművesműhelyek is lesznek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Augusztus végére befejeződik a szentesi műemléki gólyás ház felújítása. Fotó: Karnok Csaba
Gólyás háznak emlegetik a szentesiek a Petőfi utcai épületet, mert a kéményén lévő fészekbe minden tavasszal visszatértek a költöző madarak. A városközpontban lévő egykori polgárház állaga az utóbbi időkben annyit romlott, hogy a Kurca-parti település egyik szégyenének számított. Az önkormányzat azonban a Temesvár melletti testvérvárosával, Újszentessel közösen pályázott a Phare-CBC határon túl átnyúló gazdasági fejlesztést támogató alapjára. Mint arról beszámoltunk, a közös projekttel 75 millió forintot nyertek a műemléki épület rendbehozatalára.

A közbeszerzési eljárás során több pályázó közül a szarvasi Integrál Rt. kapta meg a munkát, amelyet idén márciusban kezdett el a cég. A ház renoválása közel százmillió forintba kerül, az uniós forrás mellett a helyhatóság is beszállt a beruházásba. A képviselő-testület döntésének megfelelően művészetek házának alakítják ki a Petőfi utcai épületet, ahol különböző kézművesműhelyek is lesznek. Az udvarban még egy kemencét is építenek a kerámia égetésére.

A polgármesteri hivatal idegenforgalmi referense, Mészáros Zsuzsanna lapunknak elmondta: a felújítási munkák 75 százalékával készült el eddig a kivitelező. Végeztek a tetőfedéssel és a pincében a burkolással, kiépítették a fűtési rendszert is. A tervek szerint augusztus végére befejeződik a teljes helyreállítás. Mindeközben pályázatot írt ki a város a népi kismesterek házának üzemeltetésére. Az önkormányzat illetékesei művészeti iskolákra gondoltak, mert annak vezetői szakértelemmel tudnának ott táborokat, tanfolyamokat és más programokat szervezni. Az elképzelések szerint szeptember közepétől a helybeli kézművesek ott készíthetik alkotásaikat. A tervek között szerepel az is, hogy újszentesi mesterek szintén bemutatják munkáikat a nagyközönségnek.


Továbbá:
Fenyves: A poszt szükséges
Rejtély Sebők Anikó halála
A strandokra menekültek
Félkész lett Szentes
Újabb igazgató a kórházban