Világtalálkozóra készülnek a cserkészek Hozzáadás a gyűjtőhöz
A szentesi Kruzslicz vezeti a magyar csapatot

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-07-26 | Balázsi Irén

A szentesi Kruzslicz Péter vezeti a magyar csapatot a cserkészek nemzetközi világtalálkozójára. Az angliai dzsemborira hatszázan utaznak hazánkból, közülük mintegy hetven fiatal képviseli régiónkat.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Kruzslicz Péter még volt kisdobos, a cserkészlétet önként választotta. Fotó: Tésik Attila
A szentesi Kruzslicz Péter még 1992-ben lett tagja az 595. Bethlen Gábor Cserkészcsapatnak, ekkor alakult újjá a szervezet. – Az alapszabály szerint a mozgalom valláserkölcsi alapokon áll, ez egyfajta ideológiai kötöttséget jelent – magyarázta a huszonnégy éves fiatalember, aki most vette át jogi diplomáját. A cserkészet ilyen értelemben konzervatív értékrendhez kapcsolódik. A szentesi csapatnak a felsőpárti református gyülekezet a fenntartója, a parancsnok pedig Gilicze Andrásné lelkipásztor. Kruzslicz Péter végigjárta a mozgalomban a ranglétrát, jelenleg cserkész segédtiszt.

Az egyesület országos elnöksége azonban tavaly ősszel arról határozott, hogy ő vezeti jövőre a magyar kontingenst az angliai dzsemborira. Onnan indult ugyanis útjára a cserkészet 1907-ben, s az évforduló alkalmából a London melletti Chelmsfordban rendezik meg a táborozással egybekötött nemzetközi találkozót.

A 2007-es világtalálkozó a huszonegyedik lesz a sorban. Cserkészdzsemborit négyévente rendeznek. Megtiszteltetés egy cserkésznek, ha azon részt vehet, mert a mozgalom 100. évfordulóját is hivatott megünnepelni. – Az biztos, hogy nagy feladat lesz hazánk csapatát vezetni – ismerte el Péter, aki azt is elmondta: a dzsemborira több mint 35 ezer gyermeket várnak a világ minden részéről. Magyarországról mintegy hatszázan utaznak: 432 tizennégy és tizennyolc év közötti gyerek, s a felnőtt segítők.

Már javában készülnek a cserkésztalálkozóra, a fiatalokat még májusban választották ki az ország minden tájáról. A régióból hetvenketten vehetnek részt a dzsemborin, amelyet Kruzslicz Péter a cserkészélet csúcsának nevezett. Ezért is érthető, hogy nagy a motiváció a gyerekek körében, hiszen hétszáznál is többen jelentkeztek. Ősztől már felkészítőket szerveznek a fiataloknak, hogy hazánkat méltóképpen képviseljék a világtalálkozón.

Hogy mi szép a cserkészetben? – Ki kell próbálni! – mondta Péter. Ennek a mozgalomnak az a lényege, hogy közvetlenül a gyerekekre rak felelősséget. Az a varázsa, hogy ők felelősek saját magukért. Ott van ugyan a vezetőjük, de nekik kell például tüzet rakni, ők főzik az ebédet vagy a vacsorát. A cserkészek valójában a gyakorlatban tanulnak. Pozitív élményt jelenthet Péter szerint, ha valaki felelős valamiért, és azt a felelősséget viselni tudja. A szentesi fiatalember elsősorban szolgálatnak tekinti a cserkészetet, amelyet önzetlenül végeznek.

A cserkészmozgalom ökumenikus, a magyar szövetség elsősorban keresztény, többségében katolikus csapatok működnek hazánkban. Fiatal kora ellenére Kruzslicz Péter egy évig még volt kisdobos. Hogy az ideológiát leszámítva mi a különbség a két mozgalom között? – A cserkészet volt előbb. A legalapvetőbb eltérés azonban az, hogy a cserkészet önkéntes alapon szerveződik.


Továbbá:
Fenyves: A poszt szükséges
Kerékpárút épül Szentes és Csongrád között
Rejtély Sebők Anikó halála
A strandokra menekültek
Már szentesi földben nyugszik Szeder Ferenc