Homokot keresnek a szegvári gátra Hozzáadás a gyűjtőhöz
Várhatóan augusztus elején kezdődhet a felújítás

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-07-20 | Blahó Gabriella

A Szentestől Mindszentig tartó tiszai töltésszakasz felújítására egymilliárd forintot adott a kormány. A Szegvár környéki négy kilométernyi gáthoz megfelelő homokot keresnek a vízügyi szakemberek.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
– A környékbeli bányákból nyert homokot most laboratóriumokban vizsgáljuk: szerkezetében megfelel-e a védelem követelményeinek. Olyan homokra van szükségünk, amely átengedi a vizet, de egyben tartja a töltést – magyarázta lapunknak Ötvös Mihály szakaszmérnök. A tiszai gátak felújításának előfeltétele a pontos geodéziai felmérés és a talajmechanikai tervezés – ezeket már mind elvégezték a szakemberek. Az anyag kiválasztása után – várhatóan augusztus elején – megkezdődhet a gátfelújítás. A vízügy munkatársai a Szentestől Mindszentig tartó tizenhárom kilométeres szakaszt már lekaszálták és gaztalanították, hogy helyet adjanak a munkagépeknek.

Az idei tiszai árvízkor Szegváron több helyen megrepedt a töltés. A falubeliek legalább százan álltak helyt a nehéz napokban. Ötvös Mihálytól megtudtuk, hogy a töltéshez vezető kövesutat a tartalékkeret terhére, külön szerződés keretében újítják fel.