Postára adták a kegyelmi kérvényt Hozzáadás a gyűjtőhöz
Az államfő dönt az elítélt szentesi orvosok ügyében

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-07-20 | Blahó Gabriella

Elküldték tegnap a kegyelmi kérvényt Sólyom László köztársasági elnöknek a szentesiek. A börtönbüntetésre ítélt orvosok, dr. Kovács Ágnes és dr. Geönczeöl Tibor ügyében 5689 aláírás gyűlt össze. A köztársaság elnöke várhatóan két-három héten belül meghozza döntését. Dr. Geönczeöl életveszélyes állapotban van – ügyvédje szerint.
Jogmérleg

Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Az aláírásgyűjtés kezdeményezői, Perjés Gáborné és Garai Ferencné. Fotó: Tésik Attila
Lapunkban többször megírtuk: a szentesi kórház két orvosát különösen nagy kárt okozó csalás bűntettében jogerősen elítélte a megyei bíróság. A kórház volt főigazgatójára, dr. Kovács Ágnesre másfél, a baleseti sebészet egykori osztályvezető főorvosára, dr. Geön- czeöl Tiborra pedig három év letöltendő börtönbüntetést róttak ki. Az ítélet kihirdetése után aláírásgyűjtési akciót indítottak Szentesen. A kezdeményezők kegyelmet kértek a két orvosnak a köztársaság elnökétől. A kérvényt 5689-en írták alá. Az íveket tegnap adták postára a szentesiek.

Az államfő hivatalában az aláírásgyűjtési akció kezdeményezőinek idejét akarták kímélni azzal, hogy nem fogadták őket személyesen Budapesten a Sándor-palotában. Erről Wéber Ferenc beszélt lapunknak. Sólyom László köztársasági elnök szóvivője elmondta: az akciónak nincs hatása az államfő döntésére. Wéber hangsúlyozta: a törvényi szabályozás szerint kegyelmi ügyekben az államfő kizárólag a rendelkezésre álló iratok alapján jár el, a kegyelmet kérő vagy annak jogi képviselője sem kap személyes meghallgatást. Sólyom Lászlót nem köti határidő – tudtuk meg a szóvivőtől, aki hozzátette: a hivatalban létező gyakorlat szerint az államfő várhatóan két-három héten belül meghozza döntését az ügyben.

Haladékot kértek

Dr. Kovácsnak és dr. Geönczeölnek a napokban kellett volna, kellene bevonulnia a börtönbe, de még mindketten otthon vannak. A volt kórházigazgató szeptember 21-éig haladékot kapott. Geönczeöl is haladékot kért. Ügyében még nem döntöttek. A sebész főorvos ügyvédje, Pesti Gábor azt mondta lapunknak: „védence egészségében életveszélyes állapot áll fenn, ennek vizsgálatára pedig az első fokú bíróság orvos szakértőt rendel ki." Szerinte amennyiben ezt a szakértői vélemény alátámasztja, a volt baleseti sebésznek nem kell letöltenie a büntetést. Az ügyvéd betegjogokra hivatkozva nem árulta el, mi baja védencének.

– Nekünk azt mondták telefonon az államfő hivatalában, hogy biztonsági okokból nem mehetünk fel személyesen a Sándor-palotába – mondták az akció kezdeményezői. „Nem akarunk erőszakosak lenni, de mindenképpen ki akarjuk nyilvánítani az álláspontunkat, ezért postázunk" – hangsúlyozta tegnap Garai Ferencné és Perjés Gáborné. A szentesiek bíznak az államfő bölcsességében és emberségében. A küldeményeket ajánlottan és tértivevényesen adták fel.

Nem csupán az 5689 aláíró kért kegyelmet a két orvosnak. Dr. Kovács Ágnes és dr. Geönczeöl Tibor már eljuttatta egyéni kegyelmi kérvényét a bíróságnak, amely azt továbbítja az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnak. A tárca szóvivője érdeklődésünkre elmondta: „a miniszter akkor is felterjeszti az egyéni kegyelmi kérvényt a köztársasági elnökhöz, ha a kegyelem gyakorlása iránt nem tesz előterjesztést." Bodnár Lajos hangsúlyozta: az államfő kegyelme csak akkor válhat érvényessé, ha azt a szaktárca vezetője is ellenjegyzi.

– Nagyon jólesik és erőt ad, hogy egy közösség kiáll mellettem – mondta szűkszavúan Geönczeöl Tibor. „Édesanyám és a család nevében köszönöm a pozitív emberi hozzáállást" – írta lapunkhoz eljuttatott közleményében Kovács Ágnes egyik gyermeke, Vásárhelyi Ágnes.


Továbbá:
Csongrádon és Szentesen ketten akarnak győzni