Szárazra került a csongrádi vendégváró homokpad Hozzáadás a gyűjtőhöz
Rövid, de jó szezon vár a Körös-torokra

Ajánlja a cikket? A hét legnépszerűbb cikkei a látogatók szavazatai alapján
| 2006-07-18 | Bíró Dániel

Ha az ÁNTSZ engedélyezi, mától hivatalosan is fogadhatja a strandolni vágyókat a Körös-toroki partfürdő. A homokföveny már előbukkant a víz alól, hét végén a büfék is kinyitottak, az üdülőtulajdonosok pedig a napokban kapják meg a belépőjüket. Úgy tűnik, a Tisza vízállása is kedvezőbben alakul, mint az elmúlt években, a folyó még mindig apad.
Nyomtatható változat
Cikk küldése e-mailben
A heti legnépszerűbb 10 cikk
Tegnap már lehetett fürdőzőkkel találkozni az üdülőterületen – mától hivatalosan is engedélyezhetik a strand látogatását. Fotó: Bíró Dániel
Kurta, de legalább szép szezon vár a Körös-torokra, amelynek partfürdőjét – ha ma az illetékes szakhatóság mindent rendben talál – hivatalosan is megnyitja a terület üzemeltetője. A két idei árhullám miatt sokáig tartott a terület rendbetétele, ezért ezen a nyáron mindössze hathetes vendégforgalomra lehet számítani, de ennél – a fürdőzők és a vendéglátók szerint is – sokkal fontosabb, hogy az előrejelzések szerint a folyótorkolat méltán híres homokfövenye még jó darabig szárazon maradhat. A korábbi években ugyanis hiába volt hosszabb a szezon, a strandolók számára vonzerőt jelentő homokpart csak napokra bukkant elő a víz alól.

Tegnap már lehetett fürdőzőkkel találkozni az üdülőterületen, amelynek bejáratát megszépítették: a körforgalomnál virágokat ültettek, füvesítik a területet. A part menti sétányt letakarították, és felállították a homokpadra vezető lejárókat. A vízparton van már a mentőcsónak, és a bóják is a helyükre kerültek. A szociális blokkokat a napokban rakják a helyükre, mivel eddig a daru nem tudott behajtani az elázott árterületre. Sikerült időben befejezni a vállalkozóudvar büféinek felújítását, a legtöbb vendéglátóegység a hét végén már ki is nyitott.

– Mi készen állunk, szerintem a szemlézők is elégedettek lesznek – mondta lapunknak a kedden esedékes ÁNTSZ-ellenőrzésről Berényi Edit, a partfürdőt és a kempinget működtető Köröstours Kft ügyvezetője. Hozzátette, pontonos házaik már fogadóképesek, a falábas házak teljes körű felújítását viszont őszre halasztották, most csak a kisebb javításokat végezik el rajtuk. A kapuszolgálat is beindult, így csak a belépővel rendelkező üdülőtulajdonosok hajthatnak be gépkocsival a területre, a többi autós fürdőzőnek 600 forintos parkolójegyet kell váltania. Akiknek a torkolattól lentebb van nyaralójuk, használhatják a tavaly megépült hátsó szervizutat is.

– Ahhoz képest, hogy két hete még vízben álltak a fák, szépen rendbe rakták ezt a helyet – dicsérte a látottakat hétfőn az első fürdőző, Kurucz Lenke, aki két fiával érkezett a Körös-torokba. A csongrádi anyuka már nagyon várta az apadást, hiszen éveken keresztül csak sejteni lehetett, hol is van a homokpad, annyi víz volt nyaranta a folyómederben. Az előrejelzések szerint további, jelentős apadás várható a Tiszán: még egy métert csökkenhet a vízszint a következő hetekben.


Továbbá:
A tavalyi termés duplájára számítanak Csongrádon
Kétszeres díszpolgár Forgó István
Tisza menti alkotók Bokroson
Egyenruhában indul útjára a szigor
Árvíz a Plein Airen